Ministar Horvat najavio početak rušenja najopasnijih objekata oštećenih u potresu

Ovoga tjedna krenut će se s rušenjem objekata koji predstavljaju najveću opasnost za građane na potresom pogođenim područjima, izjavio je u ponedjeljak ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat nakon sastanka s predstavnicima građevinske struke vezano uz obnovu potresom pogođenih područja.

Nakon sastanka s predstavnicima Arhitektonskog, Građevinskog, Prirodoslovno-matematičkog i Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Hrvatske komore arhitekata, Hrvatske gospodarske komore i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Horvat je u izjavi novinarima kazao i da će se napraviti sve da se izbjegne neadekvatna obnova kuća.

Današnji sastanak nastavak je dijaloga s predstavnicima struke oko definiranja djelotvornog koncepta organizirane obnove na područjima pogođenim potresom, rekao je Horvat, dodavši da je u petak održan sastanak u Hrvatskom zavodu za norme na kojem su definirani svi inputi potrebni za eventualnom korekcijom tehničkih propisa.

Horvat je rekao da se na stol stavljaju svi relevantni inputi koji će biti potrebni projektantima da bi definirali čvrsti i protupotresno otporni temelj, na koji će se potom slagati nova kuća, klasično zidana ili montažna, određenih konstruktivnih rješenja.

Istaknuo je da se neće obnavljati kuće bez adekvatne projektne dokumentacije, odnosno svih potrebnih proračuna koji rade Arhitektonski, Geološki i Građevinski fakultet. Cilj je, kazao je, da se izbjegne "ono što smo u bližoj povijesti imali prilike vidjeti, a to je možda ne adekvatna obnova nakon rata".

Predstavljen portal sa svim podacima

Damir Šantek iz Državne geodetske uprave podsjetio je da je već predstavljen portal sa svim podacima kojima država raspolaže vezano za potresom pogođeno područje.

"Na tom portalu nalaze se podaci o prebivalištu, kućnim brojevima, jedinicama gdje ljudi žive i obzirom na te podatke razgovaramo o tome na koji način ćemo ih iskoristiti za obnovu kuća na tom području", istaknuo je Šantek.

Dekan Građevinskog fakulteta Stjepan Lakušić naveo je da se sada očekuju podaci od geologa o tome na kojim područjima je moguće raditi. Nakon toga se kreće s geotehničkim ispitnim radovima, potom sa izradom elaborata da bi se dobile karakteristike tla i dr.

Po njegovim riječima, arhitekti razrađuju tipska rješenja kuća površina od 50, 75 i 80 četvornih metara. Napomenuo je da se razmišlja i o obnovi gospodarskih objekata.  

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti