Ministar Horvat o digitalizaciji: U jednom koraku otvaranje poslovnog računa i pokretanje poslovanja

Ministar gospodarstva Darko Horvat danas je gostovao u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" i govorio o Programu razvoja poslovnog okruženja, kodnog naziva BER II, u kojem sudjeluju Svjetska banka i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, a financira ga Služba za potporu strukturnim reformama Europske komisije, zatim o napretku Hrvatske za sedam mjesta na ljestvici Doing Business i ostalim aktualnim temama.

Također, ministar Horvat je najavio još jedan digitalni proces koji će u punoj funkciji biti za otprilike dva tjedna.

„Napravit ćemo iskorak i, ne samo završiti priču u digitalizaciji s osnivanjem trgovačkih društava i obrta, već ćemo osigurati poduzetniku da pokrene poslovanje“, kazao je ministar. Pojasnio je da će se poduzetniku pružiti prilika da u jednom koraku, u dva ili tri dana, za razliku od današnjih 38, u poslovnoj banci dođe do otvorenog poslovnog računa i počne poslovati.

„Dakle, u ovom trenutku sedam koraka koji danas u prosjeku traju 38 dana, nekako komprimiramo u jedan elektronički proces“, dodao je. Proces će započeti popunjavanjem jedinstvenog, odnosno jednostavnog elektroničkog formulara, a zadnji korak bit će dobivanje IBAN-a ili otvaranje poslovnog računa u poslovnoj banci, što odmah poduzetniku daje priliku da ili šalje, ili zaprima e-račun.

Hrvatska je u najnovijem godišnjem izvješću Svjetske banke o regulativi poslovanja Doing Business zauzela 51. mjesto među ukupno 190 zemalja. Iako je riječ o napretku za sedam mjesta u odnosu na lanjsku godinu, vraćanje je to na rezultat iz 2017., a daleko od rezultata iz 2015. kada je Hrvatska bila četrdeseta.

„Mi smo se na ljestvici vratili na rezultat iz 2017. godine. Naša želja je da ovaj rast postane kontinuitet“, rekao je ministar Horvat i dodao da su komparativne prednosti koje je Svjetska banka uočila, procese koje su započeti, zapravo valorizacija rada i sinergijskih efekata svih ministarstava do 1. svibnja ove godine. „Ključni pokazatelji koji Hrvatsku moraju u sljedećoj godini ponovno dići na toj ljestvici, se ustvari kroz zakonodavni okvir, a i kroz punu primjenu u praksi događaju u drugoj polovici godine“, istaknuo je.

Ubrzan proces izdavanja građevinskih dozvola

Isto tako, naglasio je da će se u drugoj polovici godine valorizirati i napori Ministarstva graditeljstva.

„Pred neki dan smo na sjednici Vlade zaključili proces ubrzavanja izdavanja građevinskih dozvola, gdje smo za neke građevinske dozvole 22 administrativna koraka sveli na 12. Dobra je reakcija i Svjetske banke u Zagrebu, ta je činjenica prepoznata“, rekao je i dodao da će se to, kao i mnogi drugi koraci koji su učinjeni tijekom ove godine, valorizirati u Doing Business izvješću 2020., za 2019. godinu.

Izvor: HRT/Vlada

Pisane vijesti