Ministar Horvat: Uspjela je dokapitalizacija Petrokemije

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat odgovarajući na novinarski upit o situaciji u Petrokemiji zaključio je kako se može reći da je nakon dugogodišnjeg procesa, uspjela dokapitalizacija Petrokemije.

"Ja ću se usuditi reći, nakon jednog dugogodišnjeg procesa, ovo je treći pokušaj dokapitalizacije ili privatizacije Petrokemije, uspjeli smo", kazao je Horvat.

Petrokemija je danas uspješno provela dokapitalizaciju - i prije isteka roka ulagatelji su upisali i uplatili 45 milijuna novih dionica, čime je kompanija prikupila 450 milijuna kuna. Temeljni kapital povećan je na 550,287 milijuna kuna. U dokapitalizaciji s ukupno 300 milijuna kuna sudjelovali su Ina i Prvo plinarsko društvo. koji postaju većinski vlasnici. 

Horvat je kazao kako su u transformaciji Petrokemije u privatno trgovačko društvo sudjelovali ministri iz raznih resora te da je "odlučnost premijera Andreja Plenkovića da se taj proces dovede do kraja, dovela do toga da je država stvorila predispozicije da do dokapitalizacije uopće dođe.

"Uz participaciju od po 150 milijuna kuna svježeg kapitala PPD-a i Ine kroz jedno zajedničko trgovačko društvo, uz iskazani interes Janafa i Plinacroa i investiranje portfelja Fonda za dekomisijuNuklearne elektrane Krško, došli smo do potrebnih sredstava od 450 milijuna kuna", kazao je.

Dodao je kako se transformacijom potraživanja dugova i reprogramom, a ne opraštanjem duga prema HEP-u, došlo u poziciju da s 20-ak posto učešća u kapitalu država više nije većinski vlasnik.

Elektroničkim pokretanjem poslovanja Hrvatska će se na ljestvici Doing Business podići za 10-ak mjesta

Zamoljen da komentira najnovije godišnje izvješće Svjetske banke o regulativi poslovanja Doing Business, na kojem je  Hrvatska između 190 zemalja, zauzela 58. mjesto,  sedam mjesta niže nego lani, ministar Horvat rekao je da je najnovija Doing Business ljestvica dala jasni signal u čemu je Hrvatska loša i što treba mijenjati te ocijenio da će se omogućavanjem elektroničkog pokretanja poslovanja, na čemu njegovo ministarstvo radi, Hrvatska podići na toj ljestvici za 10-ak mjesta.

"Analizom onoga što u ovom trenutku jest rak-rana hrvatskog gospodarstva, svjesni činjenice da neke države, a pogotovo države u našem okruženju neke poteze vuku radikalnije i puno brže, mislim da nam je i Doing Business ljestvica dala jasan signal u čemu smo loši i što trebamo mijenjati", rekao je Horvat.

Podsjetio je da već dva mjeseca zajedno s ministarstvima uprave i pravosuđa radi na jednoj konkretnoj i radikalnoj mjeri uklanjanja svih administrativnih barijera pri pokretanju poslovanja na prostoru Republike Hrvatske elektroničkim putem, po čemu je zemlja na ljestvici Doing Business najviše pala.

Investitorima je poručio da u ovom trenutku Ministarstvo zajedno s HUP-om i svim zainteresiranim gospodarskim subjektima radi na dva akcijska plana, koji bi tijekom 2019. trebali biti provedeni u djelo i to na ukidanju velikog broja administrativnih barijera te smanjivanju pritiska na gospodarstvenike za otprilike milijardu kuna kroz ukidanje neporeznih davanja.

Pisane vijesti