Ministar Horvat za Novu TV: Mirovinska, porezna i druge na stol stavljene reforme daju rezultate

Vlada je u četvrtak prihvatila sve zahtjeve inicijative "67 je previše", nakon čega je dogovoreno da se referendum o mirovinskoj reformi ipak neće održati. Ministar gospodarstva Darko Horvat gostovao je u Dnevniku Nove TV te je komentirao dogovor Vlade i inicijative, mirovinsku reformu, te tvrdnju Vlade da će cijena udovoljavanja zahtjevima inicijative iznositi 45 milijardi kuna.

Čuli smo sindikate, vidjeli smo građane. Je li ovakav potez premijera Andreja Plenkovića sramotan?

-Ovo nije samo potez Andreja Plenkovića. Ovo je potez Vlade Republike Hrvatske i ja sam siguran da nas vaši gledatelji gledaju i da imaju svoj stav…

Kada prihvatite činjenicu da iza toga što se danas dogodilo stoji 700.000 hrvatskih građana, koji su velikim dijelom Vladu i birali, nema tu ničeg sramotnog. Dakle, ući u jedan proces, prihvatiti činjenicu da je glas naroda rekao svoje u Hrvatskoj koju svi želimo graditi kao zemlju u kojoj bismo trebali graditi svoju obitelj.

Vaša Vlada je tvrdila da će šteta iznositi 45 milijardi ako se prihvate upravo ovi zahtjevi sindikata. I vi ste ih prihvatili. Oporba danas tvrdi Vlada Andreja Plenkovića laže. Lažete li vi?

-Takva pitanja niste postavljali u trenutku kada je donesen ovakav prijedlog.

Tada nije bilo ni prosvjeda, a i tada smo postavljali pitanja.

-Ja bih volio isto jednu ovakvu analizu kakvu ste danas pustili pa da vidimo kakva su se pitanja tada postavljala.

Postavljala su se, ministre. Mi jako dobro sve analiziramo.

-Bojim se da ih u ovom trenutku niste predstavili hrvatskoj javnosti, ali pustimo to na stranu.

Vratimo se činjenicama. Otkud vam sad 45 milijardi?

-Činjenica je to da u ovome trenutku zbog mirovinske reforme rastu mirovine, rastu one najmanje mirovine onim najosjetljivijima. Rastu plaće, raste minimalna plaća, raste prosječna plaća. Imamo vrlo stabilan gospodarski rast temeljen na investicijama i nečemu što u ovom trenutku Hrvatskoj dugoročno daje perspektivu da u uvoznoj i izvoznoj politici konačno stane na zdrave noge. Rehabilitiraju se projekti i ona trgovačka društva koja su u povijesti bila gubitaši i stvarala probleme, između ostaloga i probleme koji su ugrožavali mirovinsku reformu.

Ali otkud vam 45 milijardi?

- Pa kolega Marić vam je danas objašnjavao. Dakle, ako u ovom trenutku mislite da netko želi, može ili treba 45 milijardi staviti na stol, onda je vaša analitika potpuno kriva.

Ali Vi ste to govorili, vaša Vlada je govorila da 45 milijardi koštaju zahtjevi sindikata i sad odjednom to imamo.

-U kojoj godini? Iza vaše točke postoji zarez...

Spominjala se 2040.

-2038., odnosno, 2033.

Plašili ste ljude s tim, danas je to super.

-Ja se bojim da su jedini koji su plašili ljude bili ovakvi stavovi i ovakve analize vrlo paušalnih neovisnih analitičara. Vlada je tada, a i sada, zagovara činjenice.

Vi sad relativizirate sve. To je potez vašeg premijera i vašeg ministra Pavića koji je - gdje?

-Ovo nije potez ministra Pavića.

I njemu je sad promijenjena reforma iza koje stoji već godinama.

-Ovo nije reforma ministra Pavića. Mirovinska reforma, porezna reforma i ine druge reforme koje su se u ove tri godine stavile na stol daju rezultate. Ja bih volio da te rezultate, kao što sad neke negativne aspekte apostrofirate i analitički prikažete. Da konačno jednom prosječnom hrvatskom građaninu na stol stavimo i one pozitivne efekte. A to znači, riječima hrvatskih poslodavaca, stvari se kreću na bolje. Vidim po tome jer ljudima daju veće plaće, i onu minimalnu i onu prosječnu. Ono što ja apostrofiram i želim - da benefite svih ovih procesa konačno vidi prosječan građanin Republike Hrvatske. Tada će i ovi mladi ljudi, koji danas nakon srednje škole odluče ostati u Hrvatskoj zarađivati, ne 300 ili 500 eura, već 700, 800 ili 1000 eura. I onu razliku koju smo isto tako nekoliko puta analizirali, neće ta razlika biti 50 ili 70 posto. I neće zbog razlike od 10 ili 20 posto odlaziti u inozemstvo.

Izvor: Nova TV / VladaPisane vijesti | Darko Horvat