Ministar Ivan Vrdoljak o porezu na imovinu, legalizaciji i POS-u u Jutarnjem listu

Ministar Ivan Vrdoljak o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata. Ministar najavljuje gradnju novih stanova POS-a, stvaranje uvjeta za gradnju stanova za najam, nastavak subvencioniranja stambenih kredita
Jutarnji list, 13, siječnja 2012.
Suzana Barilar


Imamo zračne snimke. Sve što se gradi nakon 21.06.2011. neće biti legalizirano


Porez na imovinuAko budemo čekali da evidentiramo svaku zgradu i da uskladimo knjige, onda u ovoj generaciji ne trebamo razmišljati o porezu


Na stolu novog ministra graditeljstva u njegovu kabinetu stoji i jedna igračka – bager. Dar prijatelja iz Osijeka, odakle dolazi. No, Vrdoljak kaže kako on ne želi rušiti već graditi te stoga najavljuje – gradnju novih stanova POS-a, stvaranje uvjeta za gradnju stanova za najam, nastavak subvencioniranja stambenih kredita …

Najavili ste da će jedan od prvih poteza biti izmjene Zakona o legalizaciji bespravne gradnje. U kojoj je fazi prijedlog izmjena i kada ćemo dobiti novi zakon?
Krenuli smo u izradu izmjena. Očekujem da ćemo ga prije ljeta sigurno uputiti u Sabor.


Sve mora biti pravedno
Biste li onda preporučili građanima da podnose zahtjeve za legalizaciju ili da pričekaju izmjene zakona?
Zahtjevi se svakako mogu podnositi jer će se izmjena odnositi na pojednostavljenje i ubrzanje cijelog postupka legalizacije.


A hoće li po novom biti skuplje ili jeftinije za građane?
Pojednostavit ćemo obračun naknade za legalizaciju. Građani koji su ušli u završnu fazu realizacije neka postupak završe do kraja, a ostali koji su tek početnoj fazi, a takvih je najviše, neka pričekaju izmjene kojima će cijeli postupak biti ubrzan.


Koliko je zahtjeva za legalizaciju podneseno?
Nemam te podatke. Imam samo podatak da su dva zahtjeva riješena, dva objekta su legalizirana.


Da, jedan od njih je i čovjek kojeg je legalizacija nekakve šupe stajala 30 tisuća kuna. Hoćete li izmjenama zakona smanjiti i naknade koje se moraju platiti?
Želim da sve bude pravedno. To znači da oni koji su danas legalizaciju proveli po jednoj tarifi ne smiju biti zakinuti jer su poštovali zakon.


Znači, naknade ostaju iste?
Sve naknade će se obračunati po postojećim tarifama. Jedino ćemo izmjenama Zakona propisati da uvjet financiranja nije uvjet legalizacije. To je važno za one građane koji nemaju novac za legalizaciju. Oni će dobiti papire da im je građevina legalna, a država će naći modele kako da dođu do novca kojim će platiti naknadu za legalizaciju. Jedan od modela je da im država osigura kredite, a zauzvrat se uknjiži na tu nekretninu dok ne bude otplaćen.


Ali visina naknade ostaje ista?
Izračun naknade sigurno će biti drukčiji, a kad je riječ o brojevima, za sada ne mogu ništa obećati. Naknade državi vjerojatno će biti ista kao i komunalni i vodni doprinos, osima ako lokalne samouprave ne odluče drukčije. Vjerojatno ćemo napraviti model prema kojemu će usluga geodeta kod izmjera biti jeftinije, a statičari, električari i drugi posebni uvjeti koje sada propisuje zakon neće biti potrebni.


To znači da će onaj koji sada legalizira ipak platiti više jer mora platiti i statičara i skupljeg geodeta?
Svatko mora sam procijeniti hoće li sada legalizirati ili nakon izmjene zakona.


Produljit ćete rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju; sada je to 31. prosinca ove godine. Do kada bi mogao biti produljen?
Sigurno ne dulje od 31. prosinca 2013.


Jeste li dobili podatke koliko je ukupno bespravnih objekata?
Nemamo točan podatak već samo procjene – od 150 do 180 tisuća.


Uzalud troše novac
A kako ćete osigurati da nam se za 10 godina ne dogodi isto, odnosno da opet nemamo 30 tisuća novih bespravnih objekata?
Zadnji korak je rušenje. Prvo ćemo sve što je moguće legalizirati, zatim ćemo sve što je moguće sagraditi, a zadnji korak je rušenje. Svi oni koji nakon ovih zakona krenu u gradnju bit će prvi kojima ću doći na prag. Jer ako smo jednom omogućili legalizaciju, onda ćemo prema onima koji nakon toga budu bespravno gradili biti radikalni. To će biti posao za građevinsku inspekciju. Onima koji misle da nakon 21. lipnja 2011., kad je napravljena ortofoto snimka, mogu početi bespravno graditi i da će se to sutra legalizirati poručujem: prestanite graditi i uzalud trošiti novac. Sve što je sagrađeno nakon 21. lipnja 2011. jako će se teško legalizirati.


A što s onima koji za godinu, dvije počnu bespravno graditi jer računaju da će im država opet za pet godina omogućiti legalizaciju?
To tako više neće moći. Jednom smo omogućili da se sve legalizira i toga više neće biti. Više nećemo dopustiti da netko sagradi objekt do kraja. Sprečavat ćemo bespravnu gradnju u početku.


A što ćete s onima kojima je država omogućila da legaliziraju objekte, a oni to ne iskoriste?
U tom slučaju moramo naći model – batine. Kakav će biti, tek ćemo ga definirati. Država mora naći način kako ih prisiliti na legalizaciju, odnosno definirati njihove financijske obveze prema državi i tražiti da ih podmire. Ako to ne učine, onda ćemo ići s ovrhom na primjerice plaću, na blokadu imovine ili, kao krajnju mjeru, na prodaju te nekretnine od čije će se prodaje država namiriti.


Rekli ste da ćete nastaviti s projektom subvencioniranja stambenih kredita. Koliko će se novca osigurati u proračunu?
Projekt će se sigurno nastaviti, a koliko novca ćemo izdvojiti u 2012., još nismo definirali.


Hoće li kriteriji i modeli biti isti – da država prve četiri godine plaća pola rate stambenog kredita?
Za sada ostavljamo isti model jer ga nemamo vremena mijenjati. Najvažnije je da prodaja stanova opet krene, a ako nakon toga vidimo da postoji način da se sve dodatno poboljša, možemo korigirati i zakon.


Vlada je najavila uvođenje poreza na imovinu, a vi ste rekli da želite do kraja mandata uskladiti katastar i gruntovnicu..
Da to je moj autoput.


Model do jeseni
Je li moguće uvesti porez na imovinu dok nam mnoge nekretnine nisu upisane niti imaju vlasnički list?
Moj je stav da trebamo sustavno pripremiti porez na imovinu, bez brzanja. Ali ako budemo čekali da evidentiramo svaku zgradu i da uskladimo sve knjige, onda ne trebamo u svojoj generaciji uopće razmišljati o tom porezu.


Ambiciozno ste najavili mnoge projekte – gradit ćemo stanove za najam, ponovno idemo s POS-om. Otkud će se to sve financirati?
Država sigurno neće biti investitor stanova za najam. Ona mora osigurati model i uvjete da privatnim investitorima bude isplativo graditi takve stanove.


A POS?
Model kakav je bio – država i lokalna samouprava. POS ćemo graditi u onim gradovima gdje ima interesa.


Kada bi mogli biti sagrađeni prvi stanovi za najam, ili barem stvoreni preduvjeti prema kojima će se privatnom investitoru isplatiti ući u takav projekt?
Nemam namjeru trošiti pola mandata na konzultacije. Sigurno ćemo imati gotov model do jeseni. A ostalo će ovisiti o investitorima – imaju li zemljište, komunalnu infrastrukturu, projekte. Neki će vjerojatno moći početi graditi odmah, a neki za pola godine ili godinu. A kad je riječ o POS-u, državi nije u interesu zaraditi na prodaju stanova, već da na POS-u zaposlimo ljude odnosno građevinsku operativu, a da građani jeftinije dođu do stana.


Hoće li država imati novca za financiranje POS-a?
Bit će dovoljno novca s obzirom na interes.


U vašem je resoru prostorno uređenje. Kakav je vaš stav o golfu na Srđu?
To je tema koju ćemo raspraviti u Vladi. Ja želim otići u Dubrovnik, razgovarati s ljudima koji su za i s onima koji su protiv i čuti njihove argumente, zajedno ih posjesti za stol i dogovoriti najbolje rješenje. Treba naravno razgovarati i s investitorima i vidjeti kakvi su njihovi planovi. Danas bih bio neozbiljan kada bih rekao da sam za ili protiv tog projekta.


Osobe za investitore
Koliko novim zakonskim rješenjima možete osigurati da se poštuje prostorno uređenje, ali i da investitori što prije dobiju sve dozvole i papire.
Imamo Vladinu Koordinaciju za gospodarstvo koju vodi Čačić i u kojoj je sedam ministarstava koja su direktno ili indirektno vezana uz gospodarstvo ili investicije. Svaka kapitalna investicija raspravit će se u toj Koordinaciji kako bi se vidjelo gdje je zapelo, što nedostaje. Više se ne smije dogoditi da gubimo četiri mjeseca u dopisivanju između ministarstava. Svaki investitor imat će ime i prezime i osobu koja ga prati u svakom ministarstvu. Siguran sam da postoje deseci zainteresiranih investitora i da ćemo uskoro sa svakim od njih početi razgovarati.


Nikakvi bageri ne smiju nad Split
Kerumova Fani ne smije na Marjanu graditi restoran
Kako ćete povlačiti granicu između uređenja prostora u skladu sa zaštitom prirode i otvaranja vrata investicijama koje su nam itekako potrebne?
Nitko ne vuče granicu ako ne razumije sadržaj. U zaštiti okoliša treba definirati prioritete – gdje gradnja nije moguća, a gdje uz određene uvjete, i koje, jest. Ako nam je cilj razvoj gospodarstva , onda ni jedan projekt ne možemo a priori odbiti; osim naravno onih koji bi željeli graditi tamo gdje to nikako nije moguće. Ali svaki projekt koji donosi novac i zapošljavanje ljudi tema je za raspravu u Vladi.


Je li među takvima i restoran Kerumove Fani Horvat na Marjanu?
Imamo kod sebe rješenje Ministarstva od 10. lipnja prošle godine u kojem jasno piše: 'Iz navedenih odredbi ne proizlazi da je omogućena gradnja novih ugostiteljskih građevina'. To znači da se restoran na Marjanu ne može graditi. Rješenje je važeće i u slučaju da nekom u Gradu Splitu treba nešto objasniti, objasnit ćemo, ali zaključak će biti isti – nema gradnje.


Hoćete poslati bagere na Marjan ako počne gradnja?
Ne, gore ne puštamo ni bagere. Tamo neće ni onaj bager koji gradi ni onaj koji ruši. Ako bude potrebno, poslat ćemo na Marjan ljude koji danas brane to područje da ga vrate u prvotno stanje. Želim još jednom ponoviti – rušenje je zadnja mjera kojoj ćemo pribjegavati. I ona je odgojna mjera za one kod kojih ništa drugo ne djeluje, a ušli su primjerice u nacionalni pakr ili na neki koridor.


Problem Čačić još nije stigao na dnevni red
Uz Čačića i Vesnu Pusić vi ste najviše pozicionirani HNS-ovac i upravo vas spominju kao Čačićeva nasljednika. U slučaju da Čačić bude osuđen, hoćete li vi preuzeti njegovo mjesto u stranci i Vladi?
Uopće ne razmišljamo o tome.
Imamo tisuću problema u izvršnoj vlasti, a ta tema nije bila na dnevnom redu. Nikada u stranci nismo razgovarali o tome što bi bilo kad bi bilo, čak ni neformalno.




Vijesti iz medija