Ministar Jovanović: Budućnost Hrvatske ovisi o kvaliteti obrazovanja

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/ministar_jovanovic_buducnost_hrvatske_ovisi_o_kvaliteti_obrazovanja.jpg

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović potpisao je danas, u ime Vlade Republike Hrvatske, Kolektivni ugovor za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama i učeničkim domovima. U ime Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske ugovor je potpisala Branka Pavoković, zamjenica predsjednika.

U izjavi za novinare, ministar Jovanović je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem ovog Ugovora te istaknuo da je ovima još jednom istaknuto da je za Vladu Republike Hrvatske obrazovanje na prvom mjestu te da budućnost Hrvatske ovisi o kvaliteti obrazovanja.

„Pregovori su trajali dugo. Bili su teški, ali konstruktivni i uvijek prožeti obostranom željom da sustav učinimo boljim, unatoč nestašici u proračunu, unatoč potrebi rješavanja procedure prekomjernog deficita, i mislim da smo, u ovim okolnostima, uspjeli ostvariti najbolji mogući rezultat“, rekao je ministar Jovanović posebno se zahvalivši pregovaračkom timu Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjem školstvu.

Ministar Jovanović pojasnio je da je ovaj Ugovor usklađen s Temeljnim kolektivnim ugovorom, s tim da su uvažene neke specifičnosti srednjoškolskog sustava te dodao: „Da samo spomenem rad u otežanim uvjetima, rad s djecom s poteškoćama, kojeg smatramo izuzetno bitnim i teškim i zbog toga su i dalje tu ostali dodaci vezani za rad u otežanim uvjetima. Također, uvijek se spominje problem onog dodatka na vjernost, zbog čega su najviše pogođeni najstariji zaposlenici u sustavu. Upravo uvažavajući njihov doprinos radu srednjoškolskog sustava u pregovorima smo se dogovorili i uvrstili u granski kolektivni ugovor da svi zaposlenici koji su 30 i više godina rada u neposredno odgojno obrazovnom radu imaju pravo na umanjenje norme dva sata bez umanjenja plaće“.

„Ovim pregovorima je međusobno povjerenje i vjera u želju da zajednički unaprjeđujemo sustav obrazovanja izuzetno unaprijeđena u odnosu na ono što je bilo prije početka pregovora. Dakle, mi smo danas kvalitetni socijalni partneri koji zajedničkim radom krećemo u nastavak unaprjeđenja srednjoškolskog sustava“, naglasio je. Najavio je da Vlada želi do kraja godine donijeti dva ključna zakona za budućnost hrvatskog školstva, a to su Zakon o osnovnom školstvu i Zakon o srednjem školstvu, što se ne može učiniti kvalitetnim bez dobre suradnje sa sindikatom zaposlenih u osnovnim školama i sindikatom zaposlenih u srednjim školama. „Uvjeren sam da će kao rezultat te suradnje Hrvatska napokon dobiti reformirani sustav osnovnog i srednjeg školstva“, zaključio je ministar.

Zamjenica predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branka Pavoković rekla je da je izuzetno sretna što je danas došlo do potpisivanja ovog Ugovora ističući da su djeca i učenici razlog zbog kojih je važan svaki uloženi napor. „Mi nastavnici smo dio njihovog životnog puta. Mi ih učimo znanju, dajemo im vještine i pripremamo ih za budućnost. Iz tog razloga mi je drago da smo imali dovoljno sluha, i predstavnici Ministarstva na čelu s ministrom i mi pregovarači Nezavisnog sindikata, da smo uspjeli dogovoriti granski kolektivni ugovor prije ispita Državne mature, kako bismo našim učenicima osigurali mir da u svom ključnom trenutku pokažu maksimum“. Istaknula je da su članovi sindikata svjesni situacije u kojoj se nalazi zemlja i u kojim okolnostima je potpisan ovaj kolektivni ugovor. „Nadam se da će novi ugovor biti potpisan u vrijeme ekonomskog boljitka“.



Pisane vijesti