Ministar Jovanović: U školskoj godini 2014./2015. udžbenici će biti tanji i jeftiniji

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/ministar_jovanovic_u_skolskoj_godini_2014_2015_udzbenici_ce_biti_tanji_i_jeftiniji.jpg

„Postojeći sustav unaprjeđujemo i pojednostavljujemo, poslodavci će umjesto 6 obrazaca ispunjavati samo jedan“, najavio je ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić na današnjoj sjednici Vlade, predstavljajući Prijedlog zakona o prikupljanju, obradi, povezivanju, korištenju i razmjeni podataka o primicima i javnim davanjima po osiguranicima.

„Postojeće stanje dovelo je do toga da se putem različitih obrazaca prikupljaju dijelom istovrsni podaci, a da se za evidencije koje se vode temeljem propisa ne mogu ostvariti učinkoviti mehanizmi koji bi omogućili nestanak neusklađenosti u evidencijama između nadležnih institucija. Posljedica toga su i nenaplaćeni doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje koji se broje u milijardama kuna“, kazao je ministar. Rekao je da je potrebno objediniti prikupljanje podataka o svim primicima i javnim davanjima, što bi u konačnici rezultiralo kvalitetnim iskorakom i racionalizacijom troškova za državu i poslodavce, a građanima bi omogućilo uvid u to jesu li im plaćeni doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Govoreći o Prijedlogu uredbe o izmjenama Zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović istaknuo je da u Hrvatskoj ima pola milijuna učenika i svake godine nove komplete udžbenika, čime se dolazi do ukupnog iznosa od otprilike 350 milijuna kuna. „Jasno je da je to tržište vezano uz razne interese i lobije, gdje svako želi doći do čim većeg dijela kolača. Istovremeno imamo i zahtjeve učenika i roditelja nastavnika, da udžbenici budu metodički kvalitetni, da budu usklađeni s europskim standardima, da budu tanji, torbe lakše, a kompleti jeftiniji i u tom smjeru ide ova uredba“, rekao je ministar. S nakladnicima je dogovoreno da će u školskoj godini 2014./2015. udžbenici biti tanji, što je ostvareno dogovorom o smanjivanju formata, smanjivanju broja araka, smanjivanju broja svezaka, uvezivanju, smanjivanju broja obaveznih naslova, a time će cijene kompleta biti jeftinije. Također, ključna izmjena je prijedlog da 15. srpnja 2014. godine cjelokupni proces bude gotov, pa će se odvijati nesmetano, što će u konačnici rezultirati boljim, kvalitetnijim i modernijim udžbenicima.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji je predložen za voditelja Pregovaračkog tima Vlade Republike Hrvatske s društvom INA d.d., istaknuo je da je potrebno s MOL-om, strateškim partnerom INE, dogovoriti ciljeve u idućem razdoblju. Pregovarački tim raspravljat će o poslovnim područjima poput korporativnog upravljanja, kontrole troškova, investicija i raspodjele dobiti, istraživanju, razvoju i proizvodnja ugljikovodika, preradi naftnih derivata, veleprodaji naftnih derivata, maloprodaji naftnih derivata, plinskom poslovanju. „To ćemo raspraviti sa strateškim partnerom kako bi INA bila bolja nego što je danas. Može biti bolja i treba biti bolja, hoće biti bolja, i to je jedan od razloga da Vlada otvara pregovore s MOL-om“, zaključio je ministar.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, govorila je o Prijedlogu programa restrukturiranja Hrvatske radiotelevizije. Ministarstvo kulture izradilo je Prijedlog zaključka kojim se predlaže da Vlada Republike Hrvatske usvoji Program restrukturiranja HRT-a, ali da pritom zaduži HRT da u što kraćem roku započne s provođenjem Programa restrukturiranja HRT-a te da, u roku 45 dana, donese prateće dokumente i operativne akte, ali sukladno napomenama. Prva se tiče operativne razrade i provedbe restrukturiranja te jasnih određivanja ciljeva i očekivanih učinaka restrukturiranja HRT-a, to jest emitiranja kvalitetnijeg programa od javnog interesa, povećanja vlastite proizvodnje javne televizije i povećanje prihoda od prodaje vlastite proizvodnje programa i usluga. Također, Programom se predviđa smanjenje broja zaposlenih kroz zbrinjavanje viška zaposlenih, međutim, prethodno se mora provesti postupak savjetovanja s Radničkim vijećem te mora biti u skladu sa Zakonom o radu. Što se financijskog dijela tiče, potrebno je izraditi detaljni prikaz troškovnog restrukturiranja koji treba jasno obuhvatiti i kvantificirati troškove modernizacije, koristi i uštede koje proistječu iz tehnološke modernizacije te optimalizacije u politici upravljanja ljudskim resursima. Također, potrebno je precizno kvantificirati financijski učinak rješavanja poreznog duga u skladu s činjeničnim stanjem, kako u financijskom toku tako i u području nekretnina, te precizirati trošak servisiranja obveza tako da se jasno razgraniči vremenska obveza i nastanak kratkoročnih i dugoročnih kredita. Što se tehničkog dijela tiče, planirano je i poželjno tehnološko moderniziranje tehnološkog standarda, ali prelazak na DVB-T2 sustav prijenosa i MPEG-4 sustav kodiranja može biti proveden samo uz prethodno donošenje odgovarajuće strategije i akcijskog plana od strane Vlade Republike Hrvatske. Naposljetku, Vlada Republike Hrvatske je mišljenja da treba zadržati davanja iz pristojbe za pravne osobe koje provode pojedine audiovizualne programe za koje su posebnim Zakonom zadužene (Hrvatski audiovizualni centar, Vijeće za elektroničke medije) ili druge pravne osobe koje posluju s HRT-om u skladu sa Zakonom.

O Izvješću o stanju i provedbi investicija u energetskom sektoru za razdoblje od 31. ožujka 2012. do 31. ožujka 2013. godine predstavio je ministar Vrdoljak. Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) je započeo s kontinuiranim praćenjem investicija osam javnih društava, odnosno ustanova – HEP Grupa, Janaf d.d.,INA Grupa, Plinacro d.o.o., HAC d.o.o., HC d.o.o., HŽ, Hrvatske vode i Hrvatske šume. Plan za 2013. godinu iznosi 14.281 milijuna kuna, u I. kvartalu 2013. godine realizacija investicija iznosi 1.410 milijuna kuna, što je 73% od planiranih vrijednosti, a u odnosu na prethodnu godinu ona je veća za 11%. Strateški investicijski projekti čine 36% ukupne realizacije, što nas upućuje na veliki broj malih projekata planiranih za realizaciju u 2013. godini. Strateški razvoji projekti su: TE Plomin C, HE Ombla, LNG Terminal, odvojak plinovoda Južni tok, objedinjavanje svjetlovodne infrastrukture tvrtki u većinskom vlasništvu RH vođenje projekta, program Zagreb na Savi, Katastarske izmjere u funkciji obnove (usklađivanja) katastra i zemljišnih knjiga, projekti obnovljivih izvora energije, energetska obnova zgrada, projekti javno-privatnog partnerstva. U registru investicija, gdje se do sada nalaze 44 javna društva, od 1. siječnja 2013. do 17. travnja 2013. godine uneseno je 1.013 investicija, ukupne procijenjene vrijednosti od 118.493 milijuna kuna. Ministar je rekao da, što se tiče projekta TE Plomin C, Ministarstvo gospodarstva očekuje tijekom listopada ponude od tri moguća ponuditelja koji su u prvom krugu prošli sve kriterije, a vrijednost investicija je otprilike 6 milijardi kuna. Najavio je i izmjenu Strategije i programa obnovljivih izvora energije, jer je postojeća iz 2009. godine i dugoročno neodrživa. Za nekoliko tjedana će početi javni natječaji za dva projekta javno-privatnog partnerstva, a Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama preuzet će koordinaciju projekta energetski obnove zgrada.

„Kroz program Poduzetnički impuls uvodi se novi financijski instrument, to je mikrokreditiranje malih poduzetnika, onih koji će tek pokrenuti posao. Iznosi kredita biti će do 70.000 kuna, rok otplate 5 godina, a fiksna kamatna stopa 0,99 posto godišnje“, rekao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, govoreći o novom kreditnom programu „Mikrokreditiranje – prvi korak u poduzetništvo“ Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije. „To je jedan testni program koji će se vjerojatno u budućnosti više razvijati u Hrvatskoj, pogotovo korištenjem fondova Europske unije. Uvjeren sam da ćemo ovaj testni program ove godine s uspjehom provesti, a sljedeće godine još više koristiti“, zaključio je ministar.

„Razlog donošenja zaključka o utvrđivanju Programa zaštite, uređenja i korištenja rijeke Save i zaobalja od granice s Republikom Slovenijom do Siska je da je današnje stanje stručno ocijenjeno kao neodrživo, rekao je ministar Vrdoljak. „Sustav poplava projektiran je još 1973. godine, ali nikad nije ostvaren u planiranom dosegu i obliku. Sve češća izloženost poplavama uzrokuje probleme stanovništvu uzvodno i nizvodno od Zagreba, a potencijal rijeke Save se uopće ne koristi“, rekao je ministar te kazao kako postojeće stanje nije moguće poboljšati pojedinačnim nekoordiniranim akcijama i projektima, te je zato pokrenut ovaj program. Zbog karakteristika, program ostvaruje sve pretpostavke za financiranje iz sredstava fondova EU.

Budući da je Hrvatski sabor donio Zaključak kojim se poziva Vlada Republike Hrvatske da provjeri broj i vjerodostojnost potpisa birača iz Zahtjeva za raspisivanje referenduma Građanske inicijative „U ime obitelji“ te da o provedenoj provjeri izvijesti Hrvatski sabor, ministar uprave Arsen Bauk najavio je da će Ministarstvo uprave, na slučajnom uzorku kojeg će utvrditi Državni zavod za statistiku, provesti provjeru broja i vjerodostojnosti potpisa, a temeljem kojeg će se utvrditi vjerojatnost je li prikupljen potreban broj valjanih potpisa birača za raspisivanje referenduma.



Pisane vijesti