Ministar Kovač o usklađivanju zakonodavstva s pravnom stečevinom EU: Imamo najbolje rezultate u odnosu na ostale članice

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/veljača/11 veljače/DSC_5657.jpg

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač na sjednici Vlade o usklađivanju zakonodavstva Republike Hrvatske s pravnom stečevinom EU: „U ove tri godine, Hrvatska ima najbolje rezultate u odnosu na ostale članice, na što ukazala Europska komisija“

Na danas održanoj trećoj sjednici Vlade Republike Hrvatske, ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač predstavio je Prijedlog programa za preuzimanje i provedbu pravne stečevine Europske  unije za 2016. godinu i Nacrt prijedloga plana usklađivanja zakonodavstva Republike Hrvatske s pravnom stečevinom Europske unije za 2016. godinu. Sukladno dosadašnjoj dinamici procesa usklađivanja zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije, Republika Hrvatska treću godinu zaredom u uvjetima punopravnog članstva u Europskoj uniji, ima obvezu preuzimanja pravne stečevine u nacionalno zakonodavstvo. Slijedom navedenog, za 2016. godinu izrađen je Prijedlog Programa VRH za preuzimanje i provedbu pravne stečevine. Plan predviđa donošenje 75 zakona kojima se preuzima nova pravna stečevina EU, gdje Hrvatska slijedom aktivnog praćenja razvoja pravne stečevine od strane nadležnih tijela državne uprave, mijenja svoje zakonodavstvo paralelno s drugim državama članicama Europske unije. „U ove tri godine, Hrvatska ima najbolje rezultate u odnosu na ostale članice, na što ukazala Europska komisija“, naglasio je ministar Kovač.

Ministrica rada i mirovinskoga sustava Nada Šikić iznijela je Prijedlog za imenovanje predstavnika Vlade Republike Hrvatske u Gospodarsko-socijalnom vijeću. U sastav Vijeća predlažu se ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić, , ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić, ministrica rada i mirovinskoga sustava Nada Šikić, ministar gospodarstva Tomislav Panenić, ministar financija Zdravko Marić i ministar zdravlja Dario Nakić.

Ministar financija Zdravko Marić govorio je o Izvješću o obavljenoj financijskoj reviziji političkih stranaka, nezavisnih zastupnika i članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave izabranih s liste grupe birača za 2014., koje je Hrvatskome saboru podnio Državni ured za reviziju. Zaključeno je da Vlada nema primjedbi na navedeno Izvješće.

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić izvijestio je članove Vlade o Izvješću o obavljenoj reviziji učinkovitosti sustava javne nabave u trgovačkim društvima u vlasništvu Republike Hrvatske te je zaključeno da Vlada predloži Hrvatskome saboru da prihvati Izvješće.

O Prijedlogu odluke o osnivanju Savjeta za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom i drugim međunarodnim sudovima govorio je ministar pravosuđa Ante Šprlje. Osnivanje navedenog Savjeta predlaže se radi odlučivanja o pitanjima u vezi suradnje Republike Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom i drugim međunarodnim sudovima te davanja smjernica tijelima državne uprave. „Radi imenovanja nove Vlade potrebno donijeti novu Odluku, predsjednik se bira po poziciji, a članstvo po funkciji“, kazao je ministar Šprlje. Za članove Savjeta predlažu se: prvi potpredsjednik Vlade, ministar obrane, ministar vanjskih i europskih poslova, ministar unutarnjih poslova i ministar pravosuđa.

Ministar Panenić predstavio je i Prijedlog amandmana Vlade Republike Hrvatske na Konačni prijedlog zakona o izmjeni Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske. „Ovim amandmanom predlaže se propisati da su članovi Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za upravljanje strateškim trgovačkim društvima potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske nadležan za upravljanje državnom imovinom i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske kojeg odredi Vlada“, kazao je ministar i dodao da će se predloženim amandmanom omogućiti da Vlada imenuje sve članove Povjerenstva, te će se ujedno ojačati njegov sastav, a radi učinkovitog upravljanja trgovačkim društvima i drugim pravnim osobama od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku.

Na prijedlog ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Lovra Kuščevića, Vlada je prihvatila pokroviteljstvo nad obilježavanjem 5. Europskog dana geodezije i geoinformacija te Ruđera Boškovića kao Europskog geodeta godine 2016., koji će se održati u Zagreb, 22. travnja 2016. godine.

Pisane vijesti