Ministar Kovač: Srbijanska nota zbog Stepinca jeftin je pokušaj destabilizacije Hrvatske

Srbijanska prosvjedna nota zbog poništenja osuđujuće presude nadbiskupu Alojziju Stepincu uz tvrdnje Beograda da je to rehabilitacija fašizma i NDH, predstavlja jeftin pokušaj destabilizacije Hrvatske, a njezin rječnik podsjeća na vremena Slobodana Miloševića i velikosrpsku agresiju, ocijenio je u srijedu ministar Miro Kovač.

"Ta nota je jedan jeftin pokušaj destabilizacije Hrvatske u ovom osjetljivom razdoblju nakon raspuštanja Hrvatskog sabora i prije proslave operacije Oluja", rekao je Kovač u izjavi za novinare nakon prvog sastanka Povjerenstva vlade RH za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 o pristupanju Srbije Europskoj uniji.

"To je jedan recept iz '90-ih godina. Rječnik podsjeća nažalost na vremena Slobodana Miloševića i velikosrpsku agresiju", rekao je.

Hrvatskom veleposlaniku u Beogradu Gordanu Markotiću u utorak je uručena nota srbijanskog ministarstva vanjskih poslova u kojoj se najoštrije prosvjeduje zbog poništenja osuđujuće presude nadbiskupu Alojziju Stepincu, što službeni Beograd smatra rehabilitacijom fašizma i ustaške NDH, te podsjeća da UN i EU izričito zabranjuju restauraciju fašizma i fašistoidnih ideologija.

Kovač je pozvao vlasti u Srbiji da se u javnoj komunikaciji koriste "racionalnim, razumnim rječnikom" kako bi se gradili dobrosusjedski odnosi i rekao je da ovakav način komunikacije ne pridonosi takvom ozračju.
"Ove kvalifikacije, i moram reći izmišljotine ... koje se tiču kardinala Stepinca su neprihvatljive. Tu se radi o miješanju u unutarnje stvari RH", istaknuo je.

U ministarstvu vanjskih i europskih održan je u srijedu prvi sastanak Povjerenstva vlade RH za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 o pristupanju Srbije Europskoj uniji. Sastankom je predsjedao Kovač, a među sudionicima su bili ministri pravosuđa Ante Šprlje i branitelja Tomo Medved. Povjerenstvo je osnovano prošli tjedan, dan nakon što je Srbija otvorila pregovore u navedena dva poglavlja.

"Mi ćemo se na redovnoj osnovi sastajati. Želimo da Srbija ima europsku perspektivu, da napreduje prema članstvu u EU jer to onda automatski znači da će Srbija ispuniti sve one kriterije, zahtjeve koje smo postavili u okviru poglavlja 23... ", rekao je Kovač.

Ministar Šprlje je rekao nakon sastanka da će se u ovom postupka pregovora RH držati načela koji vrijede u svim modernim europskim državama i da će to tražiti i od Srbije te da očekuje da Srbija uskladi svoje zakone s pravnom stečevinom EU-a.

Ministar Medved je kazao da u okviru povjerenstva njegovo ministarstvo zajedno s braniteljskim udrugama ima posebnu ulogu, a to  je praćenje postupanja Srbije u prilagodbi zakona o tzv. regionalnoj jurisdikciji. RH je zatražila od Srbije, a Srbija je preuzela obvezu da promijeni taj zakon i uskladi ga s pravnom stečevinom EU, kazao je.

"Srbija ne može biti nadležna za progon hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata", naglasio je.

Drugo pitanje koje će se također pažljivo pratiti je, kako je dalje rekao, aktivan i konkretan doprinos Srbije u pronalasku nestalih osoba kako bi 20 godina poslije Domovinskog rata obitelji koje traže svoje najmilije mogle naći svoj mir. 
Na pitanje novinara da komentira kritike da i Hrvatska i druge zemlje imaju sličan zakon o regionalnoj jurisdikciji, Šprlje je odgovorio da "nije točno da imaju iste zakone".

"Zakon u Srbiji ima određene specifičnosti koje nisu uobičajene u drugim zemljama EU-a i zbog toga mi tražimo da se taj zakon promijeni", kazao je.

Na komentar novinara da bi iz Srbije moglo doći kritike zbog neprimjerenog znakovlja, ustaških majica i uzvika na današnjem obilježavanju 75. obljetnica ustanka naroda Like u Srbu, Kovač je rekao da u hrvatskom ustavu jasno stoji da RH nije zasnovana na ideologiji komunizma niti fašizma ili nacizma.

"Ukoliko je bilo ustaških ili drugih neprimjerenih obilježlja mi to osuđujemo kao država. RH je pravna država, ona nije bazirana na NDH, mi nismo sljednici NDH...“ zaključio je Šprlje.

 

Pisane vijesti | Govori i izjave