Ministar Kuščević: Zadovoljni smo rješenjem Ustavnog suda, Vlada je napravila dobar i transparentan posao

Ministar uprave Lovro Kuščević u današnjoj izjavi medijima izrazio je zadovoljstvo rješenjem Ustavnog suda, kojim su odbijeni zahtjevi referendumskih inicijativa "Istina o Istanbulskoj" i "Narod odlučuje". 

"Zadovoljni smo rješenjem Ustavnog suda, ono pokazuje da je Vlada napravila dobar i transparentan posao. Riječ je o pobjedi demokracije", poručio je.

Dodao je da je sada na Hrvatskom saboru odluka postoje li uvjeti za raspisivanje traženih referenduma o poništavanju Istanbulske konvencije i izmjenama izbornog zakonodavstva, kazavši da očekuje da Sabor neće raspisati referendum.

"Htio bih da Sabor što prije donese odluku. Nažalost, Zakon o referendumu je manjkav, nedostaju mu rokovi, Sabor nema definiran rok u kojem mora donijeti odluku i to je jedan od razloga zašto smo krenuli u izmjene i dopune zakona", ustvrdio je.

Novi zakon pridonijet će transparentnijoj i boljoj provedi referenduma

Najavio je da će se sutra održati sjednica radne skupine koja radi na izmjenama zakona. "Želimo definirati sve rokove ovim promjenama, i za prikupljanje potpisa i provjeru itd. Mislim da će novi zakon pridonijeti transparentnijoj i boljoj provedi referenduma", rekao je.

Ministar Kuščević odbacio je tvrdnje građanskih inicijativa da je Ministarstvo uprave odugovlačilo cijeli proces provjere potpisa. "Napravili smo sve u tridesetak dana, uputili Vladi, a Vlada Saboru. Mislim da je korektno što je Sabor čekao odluku Ustavnog suda. Ne vidim tu odugovlačenje", kazao je.

Ne smatra da se Sabor mora javiti Ustavnom sudu, rekavši da je u obrazloženju Ustavnog suda sve jasno i precizno objašnjeno.

Na upit da će se inicijative obratiti Europskom sudu pravde, ministar je kazao kako je dobro da su inicijative uporne, dodavši da bilo bi dobro da uzmu dobrog pravnog savjetnika koji će čitati presude.

"Zakon o referendumu će prekinuti pravnu dvojbu i donijet ćemo bolji zakon kako bi naši građani mogli iznijeti svoja mišljenja. Zakon će u prvom tromjesečju biti spreman nakon toga ide u Sabor", poručio je Kuščević.

Upitan hoće li se novim zakonom definirati o čemu se neće moći odlučivati na referendumu ministar je rekao da će na to pitanje odgovoriti stručnjaci iz radne skupine jer su oni najkompetentniji za to.

Izvor: Vlada / Hina
 

Pisane vijesti | Lovro Kuščević