Ministar Lalovac najavio strategiju i zakon o upravljanju javnim dugom

Slika /Vijesti/2015/svibanj/21svibanj/Lalovac_hina.jpg

Ministar financija Boris Lalovac najavio je u četvrtak da će Vlada vrlo skoro izraditi strategiju upravljanja javnim dugom. 

Nakon usvajanja strategije Vlada će Saboru predložiti zakon koji će regulirati kako se upravlja javnim dugom te tko nadzire to upravljanje.
 
Najavio je da će Vlada vrlo brzo izaći sa strategijom upravljanja javnim dugom, koja će se odnositi kako na dug centralne države, tako i na dugove javnih poduzeća.

Ministar Lalovac objasnio je kako će se tim zakonskim rješenjem sigurno redefinirati funkcije financijskih direktora i menadžera u javnim tvrtkama budući da se, zbog nove Eurostatove metodologije, u javni dug ubrajaju svi krediti javnih tvrtki te jamstva koja za njih daje država.

"Predložit ću da se zakonskim rješenjem riješi to da nema, recimo to tako, dvostruke linije zapovijedanja", objašnjava Lalovac te naglašava kako će se kroz predloženi zakon jasno utvrditi "kako se kontrolira javni dug i tko ga kontrolira".

Na upit novinara kazao je kako Porezna uprava još uvijek nije krenula s isplatom preplaćenog poreza zbog tehničkih problema te da bi isplate trebale krenuti vrlo skoro.

Tekst i foto: Hina

Pisane vijesti | Govori i izjave