Ministar Linić: S MMF-om smo razgovarali o modificiranju fiskalnog pravila za Hrvatsku, nije bilo riječi o aranžmanu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/ministar_linic_s_mmf_om_smo_razgovarali_o_modificiranju_fiskalnog_pravila_za_hrvatsku_nije_bilo_rijeci_o_aranzmanu.jpg

U izjavi novinarima nakon sastanka sa zamjenicom generalne direktorice Međunarodnog monetarnog fonda Nemat Shafik, ministar financija Slavko Linić kazao je da je susret održan u sklopu posjeta gospođe Shafik zemljama za koje je zadužena, u namjeri upoznavanja s predstavnicima izvršne vlasti, narodne banke, sindikata i poslodavaca.

„ U razgovorima smo istakli dosta dobre rezultate za 2012. godinu, kada promatramo proračunsku godinu, prema tome ostvarenje viška prihoda neovisno o gospodarskom padu, nominalne uštede u proračunu u odnosu na 2011., deficita kojeg smo sa preko 5 posto smanjili na tri posto“, istaknuo je ministar Linić pojasnivši da to znači da je Vlada u 2012. uspjela kontrolirati javne financije. Razgovaralo se i o očekivanjima za gospodarski rast i ulaganja u ovoj godini. „Započeli smo razgovore da, s obzirom na vrlo rigidno fiskalno pravilo koje je u recesiji skoro nemoguće realizirati, zajedno s njihovim fiskalnim uredom pokušamo modificirati i da uvažimo petogodišnju recesiju“, kazao je ministar.

Na pitanje novinara je li se razgovaralo o potencijalnom aranžmanu s MMF-om, ministar Linić rekao je kako to nije bila tema razgovora. „Tema bilo kakvog aranžmana s MMF-om nije bila na dnevnom redu i to je ono što ostaje u rukama Vlade da ocijeni, ukoliko ima eventualnih poteškoća u upravljanju javnim dugom, o mogućem aranžmanu. Kako u ovom trenutku nemamo posebnih teškoća u servisiranju dugova, o tome još ne razmišljamo, niti je uopće pokrenuta ta tema, ni s jedne ni s druge strane“, rekao je ministar Linić.



Pisane vijesti