Ministar Linić: Zakon o financijskom poslovanju najefikasnija mogućnost u rješavanju nelikvidnosti

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/ministar_linic_zakon_o_financijskom_poslovanju_najefikasnija_mogucnost_u_rjesavanju_nelikvidnosti.jpg

Ministar financija Slavko Linić predstavio je danas zastupnicima Hrvatskoga sabora Konačni prijedlog Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, uvodno naglasivši da je ovakav prijedlog najefikasnija mogućnost za rješavanje problema nelikvidnosti i insolventnosti.

„Prema posljednjim podacima Financijske agencije, negdje krajem kolovoza ove godine, blokada je bila u visini od 44 milijarde kuna, ili bolje rečeno blokirani računi i neizvršene obveze po plaćanjima iznose 90 posto novčane mase“, rekao je ministar ističući da je takva situacija u Hrvatskoj zadnji put bila u periodu 1998.–2000. godine. „Prema tome,ocjenjujemo da je to u biti i najveći problem hrvatskoga gospodarstva, zbog čega nije u stanju preuzimati bilo kakve kreditne obveze da bi moglo podržavati proizvodnju, a najmanje da bi moglo krenuti u izvođenje novih ulaganja ili investicijskih zahvata. U isto vrijeme, ovakva nelikvidnost znači da se bitno ugrožava i onaj zdravi dio gospodarstva“, upozorio je ministar Linić.

„Vlada je bila pred dilemom kako riješiti ovako zatečeno stanje“, nastavio je i pojasnio da je ocijenjeno da je prioritet brzina rješavanja nagomilanih teškoća u gospodarstvu. Prema raspoloživim podacima, oko 1000 tvrtki, 90 stečaja traje duže od deset godina, negdje oko 166 stečaja duže od pet godina, a negdje oko 300 duže od tri godine. „Prema tome, da imamo i najefikasniji postupak, ostalo bi pitanje kako bi gospodarstvo moglo preživjeti u naredne tri godine“, rekao je i dodao da ocjene Svjetske banke o stečajevima pokazuju da vjerovnici ne osiguraju niti 30 posto svojih potraživanja, dok se po efikasnosti nalazimo na 94. mjestu i da smo najlošiji u našem okruženju. Stoga se Vlada, umjesto stečajnog, opredijelila za upravni postupak u rješavanju nelikvidnosti. „Upravni postupak ipak možete jasno definirati s rokovima, podignuti brzinu i efikasnost u sređivanju problema nelikvidnosti, a sve iz razloga da eliminiramo to zlo zvano nelikvidnost, ako je moguće već početkom ili u prvoj polovici iduće godine“, naglasio je ministar Linić.

Kao glavne ciljeve zakona ministar financija istaknuo je davanje mogućnosti poduzetnicima-dužnicima da financijski restrukturiraju svoje obveze prema bankama, državi, radnicima i ostalim gospodarskim subjektima. Zatim, vjerovnicima se želi pomoći na način da se ubrzaju postupci kojima će svoja potraživanja dovesti u realne okvire, a imat će i više utjecaja na vođenje procesa kod dužnika. „Pomažemo vjerovniku u kapitalnom jačanju njegovog trgovačkog društva. Također, osiguravamo brzu isplatu potraživanja radnika. Isto tako, za sada, izbjegavamo visoke troškove stečajnog postupka, ukoliko nagodba uspije“, kazao je.

Ministar financija naglasio je da je u periodu između dva čitanja ovog Prijedloga zakona provedena kvalitetna i uspješna javna rasprava.



Pisane vijesti