Ministar Matić: Cilj projekta Memorijalnog centra je učenike moderno i dostojanstveno učiti o Domovinskom ratu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/ministar_matic_cilj_projekta_memorijalnog_centra_je_ucenike_moderno_i_dostojanstveno_uciti_o_domovinskom_ratu.jpg

„Naša je vizija da gradnja budućnosti može biti samo kroz učenje o povijesti“, rekao je ministar branitelja Predrag Matić govoreći danas u Banskim dvorima o osnivanju javne ustanove „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“.

„Bitka za Vukovar i Domovinski rat u cijelosti su teme moderne Republike Hrvatske, a želeći sačuvati sjećanje na Vukovar i Domovinski rat, Vlada i Ministarstvo branitelja danas su osnovali središnje mjesto na kojem će se na moderan, suvremen i dostojanstven način učiti nove generacije o vrijednostima Domovinskog rata“, nastavio je ministar Matić i naglasio da su hrvatski branitelji jednoglasno podržali osnivanje centra. Ministar je rekao i da će se osmoškolcima na moderan način prezentirati Domovinski rat, kroz edukaciju, učenjem povijesti i posjetima Vukovaru te posjetom najbližoj ratnoj lokaciji u njihovom kraju, što će biti obavezan dio školskog programa. Ministar je istaknuo i da Vlada osnivanjem „Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar“ izravno otvara radna mjesta, ali će isto tako od osnivanja imati koristi i cijeli Vukovar, jer je to ulaganje u ratni turizam, ali na dostojanstvenoj razini. Uz punu potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, program će se početi provoditi u rujnu 2014. godine. „Budućnost ćemo graditi čuvanjem od zaborava, učenjem o miru, toleranciji i zajedništvu, ali i poboljšanjem poslovne klime u Vukovaru. To je naša misija - čuvati prošlost, razvijati sadašnjost i graditi budućnost“, zaključio je ministar.



Pisane vijesti

Dokumenti