Ministar Miljenić: Izmjene Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima najkasnije do 1. siječnja 2014. godine

„Hrvatska će žurno poduzeti sve potrebne korake kako bi brzo i bezuvjetno uskladila Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s Okvirnom odlukom o Europskom uhidbenom nalogu“, izjavio je danas na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji ministar pravosuđa Orsat Miljenić, nakon sastanka u Europskoj komisiji s potpredsjednicom Europske komisije zadužene za pravosuđe, temeljna prava i građanstvo Viviane Reding.

Ukidanje vremenskog ograničenja koje je onemogućavalo primjenu Europskog uhidbenog naloga na djela počinjena prije 7. kolovoza 2002. godine, omogućit će da se on primjenjuje na sva kaznena djela, neovisno o datumu počinjenja, objasnio je ministar. Dodao je da su izmjene zakona već u žurnoj proceduri, te da očekuje da će što prije moguće stupiti na snagu, a najkasnije do 1. siječnja 2014. godine. „Ovo učinkovito stupanje na snagu neće biti uvjetovano bilo kakvim drugim postupanjima“, naglasio je ministar. Također, ministar je naglasio da su izmjena Ustava i izmjena Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima dva odvojena procesa: „Mijenjamo Ustav da bismo ukinuli institut zastare za sva teška ubojstava, uključujući i politički motivirana ubojstva. To je nešto s čime se želimo suočiti, a jedini je način da to napravimo jesu ustavne promjene“, zaključio je ministar Miljenić.

Potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding kazala je da ju je ministar izvijestio o namjerama hrvatske Vlade da se ide u postupak promjene Ustava. „Pitanje naše današnje rasprave vezano je uz Europski uhidbeni nalog i stoga je vremensko ograničenje izuzetno važno i tiče se zakonodavstva zemlje u kojoj je kazneno djelo počinjeno. To je vrlo složeno pravno pitanje i treba ga promatrati od slučaja do slučaja. Sve što Hrvatska čini da ojača učinkovitost funkcioniranja Europskog uhidbenog naloga Komisija i ja ćemo pozdraviti“, rekla je potpredsjednica Reding.

Što se tiče postavljanja dvojezičnih natpisa u Vukovaru, potpredsjednica Reding izjavila je da je Komisija svjesna kontinuiranog rada Hrvatske na zaštiti prava manjina. „Hrvatska je nastavila s implementacijom ustavnih prava nacionalnih manjina. Pozdravljamo daljnji rad na podizanju svijesti o ljudima koji pripadaju nacionalnim manjinama i napore Vlade Republike Hrvatske da osigura provođenje tih prava“, kazala je.



Pisane vijesti