Ministar Mrsić: Temeljna postavka u izradi novog Zakona o radu je zaštita radnika

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/ministar_mrsic_temeljna_postavka_u_izradi_novog_zakona_o_radu_je_zastita_radnika.jpg

Temeljem Zakona o procjeni učinka pravnih propisa Vlada je dužna objaviti Iskaz o procjeni učinka postojećeg Zakona o radu, a Iskaz ćemo objaviti na web stranici Ministarstva rada i mirovinskoga sustava. Time otvaramo javnu raspravu oko donošenja novog Zakona o radu“, rekao je danas u Banskim dvorima ministar rada i mirovinskoga sustava Miradno Mrsić.

„U tom Iskazu smo, ja se nadam, uspjeli pobrojati sve postojeće probleme koji se javljaju u primjeni postojećeg Zakona o radu i temeljem tog Iskaza, javne rasprave i rasprave sa socijalnim partnerima započet ćemo izradu novog zakona“, rekao je ministar. Ministar je naglasio da su temeljne postavke u izradi zakona zaštita radnika, jer je on u nepovoljnom položaju na tržištu rada te ga zakon mora štititi, ali s druge strane, poslodavcima se mora omogućiti da u vrijeme krize restrukturiraju tvrtke te da ono bude jednostavnije, brže i učinkovitije.

„Promjene će se događati i na području otpremnina, dogovaramo i tražimo model na koji ćemo način otpremnine riješiti. Jedno od rješenja je Fond za otpremnine, gdje bi svi radnici u Hrvatskoj izdvajali sredstva na svoj poseban račun i ta otpremnina bi ih pratila cijeli njihov radni vijek. Mogli bi je upotrijebiti u onom trenutku kada izgube radno mjesto ili kada odu u mirovinu. To je jedan od načina kojim želimo povećati sigurnost radnika“, rekao je ministar. Dodao je da će se razgovarati i o nekim izmjenama što se tiče radnog vremena, o agencijama za povremeno i privremeno zapošljavanje te proceduri zbrinjavanja viška radnika. „Kada govorimo o tome što bi trebalo promijeniti u samim pravima radnika, mislimo da sadašnju odredbu Zakona o radu, koja kaže da radnici u slučaju neisplate plaća mogu štrajkati tek 30 dana nakon neisplate, treba izmijeniti. Mislimo da je to predugi period i da u slučaju neisplate plaća radnici imaju pravo odmah krenuti u industrijske akcije. Također smatramo da materijalna prava radnika, to je u prvom redu plaća, treba ugovarati ili kolektivnim ugovorom ili samim ugovorom o radu, a ne pravilnicima o radu“, rekao je ministar, dodajući da se nada da će novi zakon stupiti na snagu prvog siječnja 2014. godine.



Pisane vijesti