Ministar Mrsić: Vlada pokazala spremnost za socijalni dijalog

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/ministar_mrsic_vlada_pokazala_spremnost_za_socijalni_dijalog.jpg

„Pregovori su vođeni u konstruktivnom ozračju, bili su naporni, ali vođeni u dobroj vjeri da oba socijalna partnera žele potpisati temeljni kolektivni ugovor do 20. prosinca, kada ističe dosadašnji ugovor“, izjavio je ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić nakon drugog sastanka Pregovaračkih odbora Vlade Republike Hrvatske i sindikata javnih službi o pokretanju pregovora o sklapanju temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama, koji je održan danas u Banskim dvorima.

„Sa strane Vlade, žao mi je da su četiri sindikata napustila sastanak, ali bez obzira na to, sastanak je bio legitiman i u skladu sa Zakonom o reprezentativnosti“, izjavio je ministar nakon što je dio sindikalnih predstavnika u Pregovaračkom odboru sindikata napustilo današnji sastanak. „Mi ćemo i njima poslati novi prijedlog temeljnog kolektivnog ugovora, oni nisu napustili pregovore, već samo današnji sastanak i žao mi je zbog toga“, ponovio je ministar Mrsić i dodao: „Vlada je pokazala spremnost za razgovore i pregovore i time dokazala da je za socijalni dijalog te se nadam da smo blizu usuglašavanja stavova i konačne verzije temeljnog kolektivnog ugovora.“

Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod, u ime sindikata rekao je da je na sastanku najviše razgovora bilo o približavanju stavova o prijevozu za zaposlenike te da sindikati očekuju od Vlade da pokaže dodatnu dozu socijalne osjetljivosti, što se tiče akontacijskog primanja naknade za zaposlenike s najnižim primanjima. „Prijedlog je da se ostane u okviru postojećih sredstava, ali nađe rješenje za te zaposlenike“, dodao je. “Očekujem da će se naši sindikalni kolege i kolegica vratiti za pregovarački stol, već na idućim pregovorima dati svoj puni doprinos i da ćemo svi zajedno ovaj posao dovesti kraju“, zaključio je predstavnik sindikata Stipić.

Predviđeno je da se pregovori nastave idući petak, 30. studenog 2012. godine.



Pisane vijesti