Ministar Ostojić i srbijanski kolega Stefanović dogovorili mehanizme rješavanja izbjegličke krize na granici

Slika /Vijesti/2015/listopad/23 listopada/web.jpg

Ministri unutarnjih poslova Hrvatske i Srbije Ranko Ostojić i Nebojša Stefanović, koji su se u petak sastali na graničnom prijelazu Bajakovu, dogovorili su kratkoročne i dugoročne mehanizme za rješavanje izbjegličke krize na granici dviju država.

Po riječima ministra Ostojića, čim bude dovršen zimski tranzitni centar u Slavonskom Brodu, izbjeglice i migranti neće više u Hrvatsku ulaziti preko Bapske već će hrvatskim vlakovima do Slavonskog Broda biti prevoženi izravno iz Šida.

Također je dogovoreno kako će se registracija izbjeglica i migranata koja se obavi u Srbiji koristiti i kao "ulaznica" za njihov prolazak kroz Hrvatsku. Postignuta je i suglasnost oko većeg angažmana srbijanskih policajaca na Berkasovu kako bi se smanjio pritisak izbjeglica na susjednu Bapsku.

"Srbijanski kolega i ja suglasili smo se kako je cijeli ovaj problem nužno razriještiti na njegovom izvoru u Grčkoj koja mora početi poštivati određena pravila", kazao je minister Ostojić.

"Izbjeglice će doći i proći, a susjedi ostaju zauvijek jedni pored drugih. Možemo se ne slagati, ali moramo se dogovarati kako bismo rješavali određene probleme", poručio je srbijanski ministar Stefanović.

U petak je nastavljen pritisak migranata i izbjeglica na hrvatsku istočnu granicu, a cijelu noć od četvrtka na petak pristizali su autobusi na srbijanski prijelaz Berkasovo, iz kojega migranti ulaze u Hrvatsku kod srijemskog sela Bapske. Pridošle migrante policija u manjim skupinama propušta u Hrvatsku i odvozi ih do prihvatnog centra u Opatovcu. Odatle ih se autobusima odvozi prema Sloveniji, a dio i na željeznički kolodvor u Tovarniku na vlak za Sloveniju, preko koje nastavljaju putovanje prema Austriji i Njemačkoj.

Tijekom jučerašnjeg dana u Hrvatsku je ušlo oko 6 i pol tisuća migranata, a u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu sinoć je bilo gotovo tri tisuće osoba. Od početka migrantske i izbjegličke krize 16. rujna u Hrvatsku je ušao 222.501 migrant.       

(Hina) xzdra ydv



Pisane vijesti | Govori i izjave