Ministar Pavić: Cilj je osigurati dostojanstven život za građane s najmanjim primanjima

Slika /Vijesti/2018/11 studeni/30 studenoga/Pavic2.jpg

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić naglasio je na konferenciji za novinare u Banskim dvorima nakon sjednice Vlade da je cilj povećanja minimalne plaće na 3 tisuće kuna neto osigurati, između ostalog, dostojanstven život za građane s najmanjim primanjima.

Istaknuo je da je povećanje minimalne plaće na 3 tisuće kuna neto od 1. siječnja 2019. u odnosu na ovu godinu povećanje devet posto, što je, kada se zbroje prethodna povećanja, ukupno u ovom mandatu Vlade povećanje za gotovo četvrtinu.

"Ukupno smo minimalnu plaću u mandatu ove Vlade povisili za 504 kune, što je na pola mandata dvostruko više nego što je povisila prethodna Vlada. Bit će devet država članica Europske unije koje će imati manju minimalnu plaću. Želimo osigurati dostojanstven život i onima s najmanjim primanjima", kazao je.

Izvijestio je da je u zadnjih godinu dana s poslodavcima i najvećim predstavnicima tvrtki tekstilne, drvne, kožne i metalne industrije zajednički rađeno na paketu tzv. kompenzacijskih mjera, odnosno održavanju zaposlenosti.

"Zakonom o minimalnoj plaći osigurat ćemo sljedeće godine umanjenje osnovice za doprinose od 50 posto. Osobno sam posjetio neke od tih tvrtki, u prosjeku su oni radi povećanja plaća prošle godine imali povećani trošak od 700 do 800 tisuća kuna. To smo im nadomjestili smanjenjem osnovice za doprinose, tim smanjenjem su uspjeli osigurati pokriće tih troškova. Ovo sljedeće veće pokriće osigurat ćemo s jedne strane zadržavanjem smanjene osnovice za doprinose, ali i programom potpora - koje će sljedeće godine ići preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, tzv. program potpore male vrijednosti", rekao je.

Prosječna plaća u dvije godine viša za 710 kuna

Napomenuo je pritom da su za nova zapošljavanja radnika priređene značajnije mjere te će se bez ograničenja moći za novozaposlene koristiti i dobiti subvencije od 70 posto.

"Politika Vlade je aktivacija domaće radne snage i osiguravanje okvira za povećanje plaća u Hrvatskoj", izdvojio je.

U tom je kontekstu podsjetio da je Vlada poreznom politikom rasteretila gospodarstvo za šest milijardi kuna, a porezna rasterećenja kod dobrog dijela poslodavaca ulažu se u plaće. Dodao je da je prosječna plaća u zadnje dvije godine narasla 710 kuna.

"Ovim značajnijim dizanjem minimalne plaće osiguravamo okvire da rastom plaća, boljim razvojem ekonomije i razvojem radnih mjesta dodane vrijednosti osiguramo mogućnost našim mladima ostanak u Hrvatskoj", poručio je Pavić.

Ciljevi mirovinske reforme

Ministar Marko Pavić dotakao se i paketa zakona cjelovite mirovinske reforme, kojeg je Vlada s današnje sjednice uputila u Sabor, a rasprava o ovom paketu zakona održat će se idućeg utorka, 4. prosinca.

"Ciljevi mirovinske reforme su veće mirovine za naše sadašnje i buduće umirovljenike, financijska održivost mirovinskoga sustava i ispravljanje različitih jazova između generacija koje su unutar mirovinskoga sustava", istaknuo je ministar.

Kazao je da je u cilju poboljšanja prijedloga mirovinske reforme održana ekstenzivna rasprava sa socijalnim partnerima, stručnjacima, klubovima koalicijskih partnera, kao i s pojedinim zastupnicima iz oporbe.

Govoreći o izmjenama koje su donesene u odnosu na prvo čitanje, ministar Pavić je naveo da je usvojeno ublažavanje penalizacije s 0,34 posto na 0, 3 posto, pojasnivši da će time raniji odlazak u mirovinu biti umanjen za 18 posto za pet godina, umjesto dosadašnjih 20,4 posto.

Istaknuo je da se majkama, kada ispune uvjete za mirovinu, neovisno koliko su koristile rodiljni staž, za svako rođeno i posvojeno dijete dodaje šest mjeseci stvarno ostvarenom stažu, čime će njihove mirovine od sljedeće godine porati do 2 posto po djetetu.

"Na taj način imamo demografsku mjeru, ali i mjeru koja za žene ublažuje penalizaciju prijevremenog odlaska u mirovinu", naglasio je.

Isto tako, dodao je ministar, omogućili smo i očevima koji su koristili rodiljni dopust da i oni koriste tu mjeru.

Kazao je da je prihvaćen i prijedlog Sindikata umirovljenika i Matice umirovljenika da usklađivanje mirovina koje se dva puta godišnje provodi, tzv. švicarska formula, u oba slučaja bude 70 posto plaće, 30 posto inflacije. 

Što se tiče kapitaliziranog sustava, rekao je ministar, u suradnji s regulatorom HANFA-om rasporedit ćemo nove osiguranike na način da potičemo konkurentnost i kompeticiju mirovinskih fondova da zarađuju što više za svoje osiguranike. Pojasnio je da će se 20 posto osiguranika raspoređivati po pojedinom fondu, a nagradnih 20 posto onome mirovinskom društvu koje ostvarilo najveći prinos za svoje osiguranike u protekloj godini.

"Omogućit ćemo u ranoj fazi razvoja tzv. start-upove, ali na način da se ulaže u platforme i tzv. fondove rizičnog kapitala, a ne u pojedine tvrtke", naveo je Pavić. Dodao je da će HANFA donijeti pravilnik u koji će biti uključena i Hrvatska mreža poslovnih anđela CRANE kako bi se minimalizirali rizici, ali kako bi se i osigurala sredstva za one najbolje hrvatske start-upove.

Ministar Pavić izvijestio je da će Vlada u nadzorne odbore svakog mirovinskog društva imenovati osobu koja će biti predstavnik članova mirovinskog fonda. "Na taj način ćemo omogućiti da osiguranici i Vlada imaju informacije o raspolaganju privatne ušteđevine naših građana", dodao je.

Istaknuo je da su značajno smanjene i naknade mirovinskim fondovima, za milijardu i 300 milijuna kuna, pojasnivši da taj novac ne ide Vladi, već ostaje korisnicima, odnosno osiguranicima na računu, dodavši da će to osigurati veće mirovine iz II stupa. Naveo je da su smanjene naknade i za dobrovoljne mirovinske fondove.

"Mislim da smo ovim mjerama i dugotrajnom javnom raspravom osigurali veće mirovine za sadašnje umirovljenike za koje očekujemo usklađivanje za 3 posto, povećanje minimalne mirovine za 245 tisuća naših sugrađana za 3,13 posto, oni s najnižim mirovinama iduće godine mogu očekivati 6 postotno povećanje mirovina. Za 3 tisuće žena koje idu u mirovinu sljedeće dvije godine, a imale bi mirovinu do 100 eura, osigurali smo dodatak od 27  posto za II.  stup. I za one najmlađe snažimo II. stup, želimo ga učiniti pravednijim, transparentnijim i bolje upravljivim", zaključio je ministar Pavić.



Pisane vijesti | Marko Pavić