Ministar Piletić: Korisnici zajamčene minimalne naknade ne trebaju se bojati, ova Vlada ne otima, već želi pomagati

U Banskim dvorima održan je sastanak koalicijskih partnera u parlamentarnoj većini. Novinarima se nakon sastanka obratio ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, govoreći o zabilježbi na nekretnine korisnika zajamčene minimalne naknade.
 
Istaknuo je kako ova Vlada nije Vlada koja otima, već Vlada koja želi pomagati, a uredba je potrebna radi opsežnih reformi zbog kojih su nužne izmjene i dopune Zakona o socijalnoj skrbi. Poručio je da se korisnici minimalne naknade ne moraju bojati.
 
- Jedna od tema sastanka bila je i aktualna medijska tema zabilježbe na nekretnine korisnika zajamčene minimalne naknade. Ja sam u nekoliko istupa u javnosti rekao zbog čega je bila donesena ta uredba, odnosno taj članak u Zakon 2022. ali i zbog opsežnih reformi na kojima radimo moramo ponovno  ići u izmjene i dopune Zakona o socijalnoj skrbi, vezano i za osobnu asistenciju i uz inkluzivni dodatak, i da će to biti materija kojom ćemo se baviti u 2023. godini, rekao je ministar Marin Piletić novinarima.
 
Istaknuo je da će taj članak Zakona o socijalnoj skrbi bit će temeljito preispitan.
 
- Upravo je to konsenzus nakon današnjeg sastanka vladajuće koalicije, gdje smo rekli da u izmjenama i dopunama Zakona koji ćemo predložiti, minimalno što ćemo učiniti jest da ćemo maknuti prvu nekretninu, odnosno nekretninu koju su koristili korisnici zajamčene minimalne naknade. Još jedanput želim izraziti stav Vlade da ovo nije Vlada koja želi otimati, nego pomagati, kao što smo činili ne samo prošle godine, nego što ćemo činiti i do kraja mandata, rekao je.
 
Dodao je da korisnici zajamčene minimalne naknade odlukom Vlade imaju pravo i na naknadu za ugroženog kupca energenta koja je prvotno iznosila 200 kuna, potom je povećana na 400, a zadnjim odlukama Vlade je taj iznos podignut na 500 kuna.
 
-  Uz iznos koji bilo samac ili obitelj koja koristi zajamčenu minimalnu naknadu, oni jednako tako imaju pravo na jednokratne pomoći ali i na mjesečni iznos od 500 kuna za podmirivanje troškova energenata, podsjetio je.  Dodao je da Vlada kreira novi paket mjera koji bi trebao krenuti s 1. travnja.
 
-  Naš prijedlog će biti da se ova odredba od 500 kuna za energente nastavi još minimalno godinu dana. Smatram da ovu zakonsku odredbu treba temeljito analizirati i preispitati, a prvo nekretninu ćemo maknuti iz predmeta zabilježbe, istaknuo je.
 
Kazao je da ova Vlada ne želi trenirati strogoću na onima koji su najugroženiji, već upravo suprotno, što pokazuje svim dosadašnjim odlukama. 
 
Što se tiče zabilježbe na prvu nekretninu korisnika zajamčene minimalne naknade, smatra da tu odredbu u Zakonu o socijalnoj skrbi treba temeljito preispitati, a kada se krene s prijedlogom izmjena i dopuna, jednostavno treba maknuti prvu nekretninu korisnika maknuti iz predmeta zabilježbe.    
 
Naglasio je da će izmjene Zakona o socijalno skrbi stupiti na snagu s 1. siječnja 2024.
 
- Onda će, kao što je bila situacija i 2011. po službenoj dužnosti, sve takve zabilježbe biti izbrisane iz teretovnice, rekao je Piletić je naglasio da da postupak kod zabilježbe na nekretninu korisnika minimalne naknade i brisanja te zabilježbe nije jednostavan, pa stoga se korisnici ne moraju bojati da će se išta dogoditi u nekoliko dana.
 
- Sam postupak naplate nije jednostavan. Postoji procedura po kojoj korisnik, odnosno nasljednici mogu tražiti otpis duga i brisanje zabilježbe. Ništa se u kratkom roku neće dogoditi. Dat ćemo jasnu uputu svim voditeljima socijalnih ureda da razgovaraju s korisnicima, da ih upute u sve da iskoriste pravo na minimalnu naknadu, poručio je.
 
Radimo na tome da djeca, koja imaju hrvatsko državljanstvo, dođu u Hrvatsku
 
O slučaju osmero Hrvata u Zambiji napomenuo je da nema novih informacija, ali da mjerodavni rade sve da kako bi se djeca, koja sada imaju hrvatsko državljanstvo, zaštitila i dovela u Hrvatsku.
 
- U kontaktu smo i pokušavamo sa zambijskim vlastima redovno komunicirati, najviše zbog djece koja imaju hrvatske dokumente, koji su hrvatski  građani. Radimo na tome da dođu u Hrvatsku. Od prvoga dana naš je stav da je međudržavno posvojenje posljednja opcija, no to nije ni čudno ni zabranjeno. Kao potpisnica Haaške konvencije, podržavamo posvojenje iz Hrvatske, ako je moguće. Poslali smo uputu svim našim bivšim centrima za socijalni rad da se svi informiraju, i daju socijalnom radniku naznaku da razmišljaju o trećim zemljama kako bi i tu imali podršku, kazao je ministar Marin Piletić.
 
Izvor: HRT / Vlada

Pisane vijesti