Ministar Piletić: Mirovine godišnje mogu ići samo gore

Zakon o mirovinskom osiguranju predviđa usklađivanje mirovina dva puta godišnje i po svemu sudeći, mirovine godišnje mogu ići samo gore, poručio je ministar Marin Piletić.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić kazao je to novinarima na svečanom obilježavanju 100 godina mirovinskog osiguranja u državi i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, čijem je ravnatelju i svim djelatnicima čestitao na obljetnici i naglasio da je taj zavod brinuo o temeljnim vrijednostima socijalne sigurnosti u hrvatskom društvu.

Istaknuo je da je HZMO pred brojnim reformama, posebice u informatizaciji poslovanja i dostupnosti usluga građanima, važnim ocijenivši i omogućavanje financijskog opismenjavanja svih osiguranika kako bi vodili računa kakva će im biti mirovina te kakve su im mogućnosti da im u budućnosti bude puno veća.

Vlada promptno reagirala u pomoći umirovljenicima

Na pitanje hoće li dodatak, koji danas kreće zbog povećanja cijena energenata, zaista pomoći umirovljenicima te hoće li se ta praksa nastaviti, Piletić je odgovorio latinskom poslovicom: "Dvostruko daje tko brzo daje".

Naglasio je kako je Vlada zaista promptno reagirala u pomoći umirovljenicima, kako ranije u slučaju covid dodatka, tako i sada kod energetskog dodatka, tako što je u odnosu na ovaj prvi dodatak povećala granicu za sto kuna, a tijekom dana očekuje da isplata krene za 633 tisuće korisnika mirovine.

Pričekat će, najavio je, i sve korisnike koji primaju inozemnu mirovinu, kako bi i isplate za njih krenule u srpnju.

"Naravno da sve to u proračunu košta, ali čuli ste ministra Marića da je prioritet svih prioriteta osigurati novce za mirovine i sve ove dodatke koje je Vlada osigurala", naglasio je Piletić.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti