Ministar turizma najavio povećanje kvote stranih radnika u turizmu na 15 tisuća

Ministar turizma Gari Cappelli danas je, uoči sjednice Vlade, najavio da će se zbog povećanja potreba za turističkim radnicima, povećati kvota stranih radnika u turizmu na 15 tisuća.

 

"Sigurno će se uvećati za par tisuća. Prema potrebama koje imamo, mislim da bi kvota trebala doći do približno 15.000, od čega nekih 30% do 40% sezonskih radnika, dok će ostali vjerojatno  biti stalni", izjavio je ministar turizma.

 

Ukupna godišnja kvota radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u Republici Hrvatskoj za kalendarsku godinu 2018. iznosi 38.769.

 

Za ugostiteljstvo i turizam utvrđena je kvota od 7.930 dozvola, uz još 2.040 dozvola za sezonski rad u poljoprivredi i šumarstvu te turizmu i ugostiteljstvu.

 

Na primjedbu novinara da ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić pokušava aktivirati domaću radnu snagu, Cappelli je potvrdio da se planira niz akcija u Osijeku, Splitu i drugim gradovima, s ciljem aktiviranja domaće radne snage.

 

Najavio je i da će se prvi sajmovi poslova u hrvatskim gradovima održati 18. siječnja 2019. godine.

 

"Cilj je ponajprije maksimalno iskoristiti domaću radnu snagu, prekvalifikacije i druge mjere, a kad se to iscrpi posegnut će za kvotama stranih radnika", rekao je Cappelli.

(HINA, Vlada)

 

 



Pisane vijesti