Ministar Vrdoljak: INA I MOL spremni razgovarati o svim točkama pregovora

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/ministar_vrdoljak_ina_i_mol_spremni_razgovarati_o_svim_tockama_pregovora.jpg

Pregovori predstavnika Vlade Republike Hrvatske i mađarske naftne kompanije MOL o međusobnim odnosima u INA-i nastavljeni su danas u državnoj rezidenciji u Visokoj ulici u Zagrebu.

U izjavi novinarima, član pregovaračkog odbora MOL-a Jozef Molnar podsjetio je da je već na prethodnom sastanku kazao da je uspjeh INA-e u interesu MOL-a. „Danas smo raspravljali o „upstream“ strategiji INA-e. U skladu s poslovnim planovima, INA će moći povećati dnevnu proizvodnju za 4,3 tisuće barela u kratkom roku, a srednjoročno za 9 tisuća barela, ako na vrijeme dobije potrebne dozvole“. Istaknuo je da ovo povećanje proizvodnje od 10 i 20 posto znači nekoliko stotina milijuna kuna dodatnog, izravnog i neizravnog doprinosa hrvatskom gospodarstvu. „INA je spremna za nove istraživačke projekte u Hrvatskoj i inozemstvu“, rekao je, naglasivši da je MOL je spreman nastaviti pregovore i ubrzati ih.

Ministar Vrdoljak istaknuo je da su današnji pregovori prošli u puno optimističnijem ozračju nego prošli put. „Mi smo izrazili spremnost razgovarati o svim točkama u okviru pregovora koji je zadala Vlada Republike Hrvatske, što uključuje i korporativno upravljanje“, rekao je ministar Vrdoljak, pojasnivši da će se vrlo vjerojatno zaključiti cijeli paket, a ne točka po točka kako je zaključeno na prvom sastanku. „Očekujemo da će kolege iz MOL-a, kroz stručne timove koje ćemo formirati u sljedećih nekoliko tjedana, prezentirati svoj prijedlog strategije razvoja INA-e kao regionalne kompanije i novi model korporativnog upravljanja kako bismo onda imali dobru podlogu za sljedeće pregovaračke krugove“, kazao je. Pozdravio je odluku o namjeri daleko većeg investiranja u Hrvatsku od strane MOL-a, rekavši da će imati punu podršku Vlade Republike Hrvatske. „To je bila želja hrvatske Vlade koja je nekoliko puta izrečena, ne samo za pregovaračkim stolom nego i u javnosti“, dodao je ministar Vrdoljak, podsjetivši na nedavno potpisan ugovor u Međimurju od 240 milijuna kuna pripremljenih investicija.



Pisane vijesti