Ministar Vrdoljak: Plin za kućanstva od 1. travnja jeftiniji sedam do deset posto

Slika /Vijesti/2015/ožujak/12 ožujka/DSC_4931.jpg

„Današnjom Odlukom već od idućeg mjeseca smanjili smo cijenu plina za distributere plina za 30 lipa po kubičnom metru, odnosno za 12 posto. Nadam se da će najveći dio tog pojeftinjenja završiti na računima građana“, kazao je ministar Vrdoljak.

Na današnjoj 218. sjednici Vlade Republike Hrvatske, ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavio je Prijedlog zakona o stečaju potrošača. „Radi o novom institutu koji Republika Hrvatska dosad nije poznavala“, kazao je ministar Miljenić, dodavši da ovakav zakon ima većina država Europske unije.  Opći cilj uvođenja instituta stečaja potrošača je razviti sustav koji će rezultirati stvaranjem uvjeta insolventnim potrošačima za reprogramiranje njihovih obveza ili novi početak, a vjerovnicima omogućiti ravnomjerno namirenje njihovih tražbina. Posebni ciljevi su stvaranje uvjeta da se kroz neformalne (neinstitucionalne) i formalne (institucionalne) okvire postigne dogovor između vjerovnika i dužnika oko restrukturiranja postojećih tražbina, stvaranje uvjeta za odgovorno i ekonomski racionalno ponašanje potrošača te rasterećenje sustava od bezuspješnih i višestrukih ovršnih postupaka.

Kako bi se omogućilo razrješenje odnosa na jednostavniji i manje tegoban način od strogih pravila u sudskom postupku, određena je dužnost predlagatelja pokušati sklopiti sporazum s vjerovnicima u izvansudskom postupku prije podnošenja prijedloga za otvaranje postupka stečaja potrošača sudu. Izvansudski postupak provodi se pred savjetovalištem Financijske agencije (Fina) kao jedna vrsta formularnog postupka kojem je svrha, osim svojevrsnog posredovanja među sudionicima postupka, prikupljanje svih relevantnih podataka o tražbinama vjerovnika i potrošačevoj imovini. Izvansudski postupak traje 60 dana, koji se rok može produljiti za daljnjih 30 dana ako savjetovalište ili sudionici u postupku ocjene da postoji mogućnost  sklapanja sporazuma. Izvansudski sporazum sklopljen između potrošača i njegovih vjerovnika ima učinak izvansudske nagodbe te predstavlja plan namirenja duga.

Ako se potrošač u navedenoj fazi postupka ne uspije dogovoriti s vjerovnicima oko načina namirenja postojećih tražbina, postupak bi se nastavio pred nadležnim sudovima. Sam sudski postupak također ima elemente dobrovoljnosti te se potrošaču ponovno pruža prilika s vjerovnicima postići dogovor pred sudom u obliku sudske nagodbe. Ako ne nagodba ne sklopi, sud bi imenovao povjerenika koji u daljnjem tijeku postupka ima ključnu ulogu u razdiobi potrošačeve imovine te predstavlja svojevrstan most između suda, potrošača i vjerovnika. Postupak stečaja potrošača se tako može otvoriti ako je potrošač insolventan.

Smatrat će se da je potrošač insolventan ako najmanje tri mjeseca uzastopno ne može ispuniti jednu ili više dospjelih novčanih obveza u ukupnom iznosu većem od 30.000,00 kuna. S ciljem sprječavanja neželjenih posljedica za potrošača i društvo u cjelini, zakonodavac je omogućio potrošaču da umjesto prodaje nekretnine predloži neki drugi način namirenja uz uvjet da mu je nekretnina potrebna za vlastito korištenje, da u vlasništvu nema drugu nekretninu i da na raspolaganju nema drugi smještaj niti ga je u mogućnosti osigurati. U razdoblju provjere ponašanja koje će sud odrediti, ovisno o imovini potrošača i njegovoj zaduženosti, potrošač bi bio dužan prijavljivati povjereniku sve promjene vezane za svoju imovinu, pokušati naći posao, ako ga nema, prihvatiti sezonske poslove ako je za obavljanje istih kvalificiran te prijaviti svako stjecanje nasljedstva koje ulazi u stečajnu masu. Razdoblje provjere ponašanja ne može biti kraće od jedne godine ni duže od pet godina.

„Na ovaj način dodatno socijalno pomažemo građanima da krenu ispočetka, da ih se ne gazi. Ovo je jedan civilizirani iskorak prema dogovoru da se, kada to bude moguće, izbjegne sud, a onda i troškovi i dugotrajni procesi“, rekao je predsjednik Vlade Republike Zoran Milanović.

Donesena je Odluka o cijeni plina po kojoj je proizvođač prirodnog plina, prirodni plin proizveden na području Republike Hrvatske dužan prodavati opskrbljivaču na veleprodajnom tržištu plina. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak pojasnio je da se predmetnom Odlukom određuje cijena plina po kojoj je proizvođač prirodnog plina, prirodni plin proizveden na području Republike Hrvatske, dužan prodavati opskrbljivaču na veleprodajnom tržištu koji prodaje plin opskrbljivačima u javnoj usluzi opskrbe za kupce iz kategorije kućanstvo i onih energetskih subjekata, pravnih i fizičkih osoba kojom se toplinskom energijom proizvedenom iz plina opskrbljuju kućanstvo u skladu sa zakonom kojim se uređuje toplinska energija, u iznosu od 0,1715 kuna/kWh za razdoblje od 1. travnja 2015. godine do 31. ožujka 2016. godine. U predmetnu cijenu plina uključeni su svi zavisni troškovi proizvođača prirodnog plina uključujući sve naknade za korištenje transportnog sustava do virtualne točke trgovanja, sve naknade i troškove koji se plaćaju sukladno zakonskim i podzakonskim propisima kojima se regulira tržište plina te drugim posebnim propisima, osim poreza na dodanu vrijednost.

Odlukom o cijeni plina po kojoj je opskrbljivač na veleprodajnom tržištu plina dužan prodavati plin opskrbljivačima u javnoj usluzi opskrbe plinom za kupce iz kategorije kućanstvo određuje se u iznosu od 0,2289 kuna/kWh za razdoblje od 1. travnja 2015. godine do 31. ožujka 2016. godine. U tu cijenu plina uključeni su trošak naknade za korištenje transportnog sustava i trošak naknade za prekoračenje ugovorenog kapaciteta sukladno odredbama Mrežnih pravila transportnog sustava, trošak naknade za korištenje sustava skladišta plina i korištenje ostalih usluga sukladno odredbama Pravila korištenja sustava skladišta plina, trošak naknade za organiziranje tržišta plina i svi troškovi temeljem obračuna propisanih odredbama Pravila o organizaciji tržišta plina. Predmetna cijena ne uključuje naknadu za prekoračenje ili manje preuzete količine plina od ugovorene količine plina iz ugovora o prodaji plina opskrbljivaču u obvezi javne usluge kao ni porez na dodanu vrijednost.

„Današnjom Odlukom smanjili smo cijenu plina koja ide u distribuciju za 30 lipa po kubnom metru. Time smo već od idućeg mjeseca smanjili cijenu plina za 34 hrvatska distributera za 12 posto. Nadam se da će najveći dio tog pojeftinjenja završiti na računima građana“, kazao je ministar Vrdoljak. Pojasnio je da Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) koja je regulator mora do kraja mjeseca donijeti odluku koji distributer pojeftinjuje plin, jer se u tu cijenu ugrađuju i troškovi distributera. „Naša je procjena da će cijene za domaćinstva biti niže između 15 i 25 lipa po kubičnom metru, odnosno prosječno od sedam do deset posto“, su rekao je. Ministar Vrdoljak objasnio je da cijena plina nije mogla biti snižena prije zime jer regulatorna godina završava 1. travnja. Objasnio je da sniženja cijena moguća su zbog domaće proizvodnje plina te kako glavnina plina koji se troši u domaćinstvima dolazi iz sjevernojadranskih nalazišta. Dodao je kako ta nalazišta ne smetaju turizmu u Istri, koja je, prema riječima ministra, najnaprednija hrvatska turistička regija. „S dodatnim domaćim količinama možemo računati na daljnja pojeftinjenja, ali ovisimo li samo o izvozu neće biti tako“, naglasio je ministar Vrdoljak.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović naglasio je da kakve god odluke donosila, Vlada se rukovodi ekologijom, zaštitom okoliša, ali i nacionalnom sigurnošću, pojasnivši da Hrvatska ima mogućnost da ne bude ovisna o plinu iz Rusije, Ukrajine ili Katara. „To su naši motivi, a ne da napravimo ekološku štetu“, istaknuo je.

Ministar financija Boris Lalovac kazao je da se Odlukom o otpisu dospjelih i nedospjelih potraživanja po Kreditnom programu zapošljavanja razvojačenih pripadnika Hrvatske vojske odobrava otpis dospjelih i nedospjelih potraživanja za 112 korisnika kredita po Kreditnom programu zapošljavanja razvojačenih pripadnika Hrvatske vojske, sa stanjem na dan 30. lipnja 2004. godine, u ukupnom iznosu od 12.837.118,07 kuna.

Ministar obrane Ante Kotromanović predstavio je Odluku o prijenosu upravljanja i raspolaganja poslovnim prostorima s Ministarstva obrane na Državni ured za upravljanje državnom imovinom. Predmet predložene Odluke bilo bi oko 260 poslovnih prostora i oko 3000 garaža i garažnih mjesta koji su trenutačno na upravljanju Ministarstva obrane. Ujedno, prenijeli bi se i oni poslovni prostori na kojima su u tijeku sudski postupci.

Obrazlažući Odluku o prodaji stanova u vlasništvu Republike Hrvatske kojima upravlja Ministarstvo obrane, ministar Kotromanović pojasnio je da je svrha donošenja ovakve Odluke rasteretiti Ministarstvo obrane stanova koji nisu za smještaj pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske odnosno Ministarstva obrane, a u njima su zatečeni korisnici. Ministarstvo obrane ima na upravljanju i korištenju oko 1200 takvih stanova koje je potrebno prodati korisnicima. Prodajom tih stanova Ministarstvo obrane rasteretilo bi se troškova koje ima s osnova upravljanja tim stanovima, a istovremeno bi se ostvarila sredstva koja bi se namjenski koristila za kupnju i opremanje stanova za službene potrebe Ministarstva obrane odnosno radi provedbe rotacije te što kvalitetnijega obavljanja djelatne vojne službe i poboljšanja standarda kvalitete življenja djelatnih vojnih osoba. Pravo na kupnju stana imaju korisnici stana hrvatski branitelji, djelatni i umirovljeni pripadnici Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova i obitelji umrlih pripadnika Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova, državni službenici i namještenici te umirovljeni državni službenici i namještenici te ostali korisnici. Korisnici stana zahtjev za kupnju stana podnose Ministarstvu obrane do 30. lipnja 2015., a ako korisnik stana ne podnese zahtjev za kupnju stana, stan će se u roku od 30 dana prenijeti na upravljanje i raspolaganje Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom koji će s korisnikom sklopiti ugovor o najmu. Sredstva ostvarena prodajom stanova uplaćuju se u državni proračun Republike Hrvatske, a koristit će se namjenski za pribavljanje i opremanje stanova za službene potrebe Ministarstva obrane.

Između ostalog, izmijenjena je Odluka o izuzimanju od prodaje dionica društva Končar-Elektroindustrija d.d., Zagreb te je doneseno Rješenje o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2015. godinu, Zakladi Ana Rukavina, za nabavu Spectra Optia Apheresis Systema za potrebe Registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Pisane vijesti | Odluke i sjednice Vlade