Ministar zdravlja Ostojić: Prijedlog zakona nudi jasne kriterije za medicinski pomognutu oplodnju

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/ministar_zdravlja_ostojic_prijedlog_zakona_nudi_jasne_kriterije_za_medicinski_pomognutu_oplodnju.jpg

Vlada je s današnje sjednice Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o medicinski pomognutoj oplodnji. Ministar zdravlja Rajko Ostojić objasnio je kako donošenje ovog zakona ima za cilj odrediti jasne kriterije za primjenu postupaka u području medicinski pomognute oplodnje. Zakon ide u redovitu proceduru pa očekujemo od svih zainteresiranih da se uključe sa svojim savjetima i prijedlozima, kazao je ministar Ostojić te zamolio da javna rasprava završi što prije jer neki parovi na taj zakon čekaju već godinama. Ovaj zakon se odnosi na liječenje neplodnosti žene, bit će polemike, rekao je predsjednik Vlade Zoran Milanović, ali naš cilj je da se svi uključe u raspravu.

Između ostalog, usvojen je Okvirni program izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije javnih građevina prema ugovornom obliku javno privatnog partnerstva u razdoblju od 2012.-2015. Prema riječima prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića JPP-om u sljedeće tri godine krenut će se u izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije čak 338 škola, a u planu je i izgradnja ostalih javnih zgrada poput sudova, zatvora, muzeja, kazališta, ali i kompleks zgrada vlade na obali Save. Projekti JPP-a neće povećavati javni dug i neće opterećivati državni proračun, kazao je ministar Čačić. Ovo je jedan od ključnih projekata ove Vlade, naglasio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, i ukoliko ga uspijemo realizirati osigurat ćemo daleko kvalitetniji obrazovni sustav.

Izmijenjena je i dopunjena Odluka o utvrđivanju plaća i drugih primanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava. Pristojna plaća ostaje, otpremnina više nema, istaknuo je premijer Milanović, dodavši da je mogućnost bonusa vezana uz uspješnost poslovanja društva.



Pisane vijesti