Ministarstvo državne imovine darovalo dvije trećine bivše vojarne Luščić u središtu Karlovca

Ministar državne imovine Goran Marić i karlovački gradonačelnik Damir Mandić potpisali su u gradskoj upravi u Karlovcu ugovor o darovanju 104.000 četvornih metara zemljišta bivše vojarne Luščić, a dio od 55.000 četvornih metara ostao je u državnom vlasništvu.

Uoči potpisivanja ugovora Marić je rekao kako je prije trideset godina, kada je ondje bila tzv. JNA, bilo nezamislivo da se taj prostor može darovati građanima kao "prostor života".

"Bio je to prostor s kojeg se sijala smrt, prostor iz kojeg je izvirao prijezir prema Karlovcu, Hrvatskoj i svim Hrvatima, a sad će biti prostor života, afirmacije mladih, poduzetništva, te će dobiti lice gotovo nekog malog grada s različitim sadržajima", rekao je.

Svojevrsni grad u gradu

Tijekom razgledavanja darovanog terena Marić je kazao da je dosad dosta velikih parcela državne imovine darovano jedinicama lokalne i regionalne samouprave, ali Karlovac je jedinstven slučaj da se takav kompleks nalazi u gradu, nadomak središtu grada, tako da će to moći biti svojevrsni grad u gradu.

"Ovo je prvi primjer da veliki kompleks u samom gradu ide u vlasništvo grada te se nadam da će ovdje niknuti i poduzetnički inkubatori i škole, vrtići, razne radionice i sportsko-rekreacijski centar, stanovi za mlade, jer su ovdje sve pretpostavke da to bude cjeloviti mini grad", naglasio je Marić.

Istaknuo je da se nakon potpisivanja ugovora održao radni sastanak na kojem su spomenuli sve ključne vlasničke točke te kako može reći da Ministarstvo državne imovine u Karlovcu "nema nikakvih nesporazuma i neriješenih pitanja".

Sve pripremljeno za urbanistički natječaj

Na pitanje je li 55.000 kvadrata ostalo u portfelju Ministarstva državne imovine s ciljem gradnje neke institucije, Marić je za Hinu odgovorio da je 55.000 zadržano samo zato što grad još nema jasnu viziju što s tim prostorom, ali ako budući urbanistički plan pokaže da gradu treba i tih 55.000 četvornih metara, "ministarstvo će i za tu parcelu biti susretljivo".

"Ako Grad taj prostor ne bude trebao, država će ga prodati, za neku mješovitu namjenu, shodno Gradskom urbanističkom planu, prodati taj dio kupcu, investitoru, da gradi ono što će se tu moći graditi", rekao je ministar Marić.

Župan Damir Jelić istaknuo je na potpisivanju ugovora o darovanju nekretnine da je to važan trenutak jer može slijediti međunarodni natječaj za urbanistička rješenja koja će oplemeniti važan prostor, "neizmjeran kapital koji željno očekuje ulagače".

Gradonačelnik Damir Mandić rekao je da je sve pripremljeno za urbanistički natječaj koji bi prostor trebao sagledati na novi način, a sve za javne potrebu urbanog življenja i razvoja. Poželio je taj prostor danas-sutra bude reprezentativan, na ponos svim stanovnicima Karlovca.

Razne udruge koristit će se zgradama do trajnog rješenja te će im ovih dana biti uključena struja.

Do kraja godine trebala bi biti gotova stručna podloga za izradu urbanističkog plana uređenja, a plan bi trebao biti gotov za još godinu dana.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Goran Marić