Ministarstvo poljoprivrede objavilo natječaje vrijedne 200 milijuna kuna

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je dva nova natječaja za potpore poljoprivrednicima i malim i srednjim poduzetnicima (MSP) koji su posebno pogođeni koronakrizom, vrijedna 200 milijuna kuna, priopćili su iz tog ministarstva.

Riječ je o natječajima u sklopu Mjere 21 "Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom bolešću Covid-19“ iz Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014. – 2020.

Prihvatljivi korisnici natječaja za izvanrednu privremenu potporu poljoprivrednicima su oni koji se bave biljnom i stočarskom proizvodnjom te uzgojem gljiva i ispunjavaju druge uvjete natječaja. Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore po natječaju je sto milijuna kuna, a maksimalni iznos potpore za poljoprivrednike iznosi 52,8 tisuće kuna, ali ne više od stvarnog iznosa smanjenja primitaka ili smanjenja prihoda.

Vezano uz natječaj za izvanrednu privremenu potporu MSP-ovima, prihvatljivi korisnici su oni u sektorima maslina i maslinovog ulja, vina, mlijeka, mesa, voća, povrća, aromatičnog, začinskog i ostalog bilja. Isto tako, prihvatljivi korisnici su i MSP-ovi u proizvodnji stočne hrane, gljiva te pakiranja jaja i proizvoda od jaja ili pčelinjih proizvoda koji ispunjavaju uvjete natječaja.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore po natječaju je također sto milijuna kuna,  a maksimalni iznos potpore za MSP-ove iznosi 377,59 tisuća kuna, ali ne više od stvarnog iznosa smanjenja primitaka ili smanjenja prihoda.

Obje potpore korisnicima se isplaćuju na temelju zahtjeva koji se podnosi Agenciji za plaćanja u poljoprivredi na temelju natječaja i pravilnika, a popunjava se u elektroničkom obliku putem AGRONET-a.

Rok za podnošenje zahtjeva za isplatu potpore i dostavu potvrde o podnošenju zahtjeva je od 30. ožujka 2021. godine od 12 sati do 13. travnja 2021. godine  do 12 sati.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti