Ministarstvo poljoprivrede: U 2020. donirano 13,8 posto više hrane

Tijekom 2020. godine donirano je ukupno 1,7 milijuna kilograma hrane, što je za 13,8 posto više nego godinu ranije, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

"Aktivnosti Ministarstva poljoprivrede i svih dionika u lancu opskrbe hranom rezultirale su porastom od 48 posto u ukupnoj nabavnoj vrijednosti donirane hrane u odnosu na 2019. godinu, a koja je iznosila 19 milijuna kuna u 2020. godini", navodi se u priopćenju. 

Iz Ministarstva ističu da kontinuirano provode mjere Plana sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane RH 2019.-2022., temeljem kojih je unaprjeđen zakonodavni okvir, objavljen vodič za doniranje hrane, održane radionice za donatore i posrednike u lancu doniranja hrane te pokrenut projekt "e-doniranje". Ove godine objavljena su dva sektorska vodiča za sprječavanje otpada od hrane u trgovini te u ugostiteljstvu i institucionalnim kuhinjama, čiji je cilj pomoći subjektima u razumijevanju razloga nastanka otpada od hrane te ponuditi rješenja za unaprjeđenje poslovanja i smanjenje količine otpada od hrane koja uključuju i doniranje viškova hrane. 

Ministarstvo poljoprivrede nastavlja s aktivnostima za unapređenje sustava doniranja hrane. Trenutno je u pripremi projekt infrastrukturnog opremanja posrednika u lancu doniranja hrane i banke hrane. Naime, do kraja godine se planira objaviti Program potpore za infrastrukturno opremanje posrednika u lancu doniranja hrane i banke hrane koji se planira financirati iz EU Mehanizma za oporavak i otpornost. Također, nadogradit će se IT rješenje za sustav "e-doniranje", s ciljem da se kroz nove i naprednije funkcionalnosti ponudi donatorima još bolje i učinkovitije rješenje za distribuciju donirane hrane. Ujedno će se raditi i na podizanju svijesti svih dionika kroz edukativno-informativne kampanje usmjerene na problematiku prekomjernog bacanja hrane te doniranja hrane, najavljuju iz Ministarstva poljoprivrede. 

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti