Ministarstvo pravosuđa i uprave: Odgovornost za bijeli štrajk je na Udruzi hrvatskih sudaca

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave ocijenili su danas,  da je odgovornost za bijeli štrajk na Udruzi hrvatskih sudaca, nakon što su suci ponovno odbili prijedlog tog ministarstva i povećanje neto primanja za 700 eura.

U priopćenju su naveli kako je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica danas uputio poziv na sastanak predstavnicima Udruge hrvatskih sudaca, koji su ponovno odbili povećanje primanja za 700 eura neto u manje od godini dana.
 
U telefonskom razgovoru s predsjednikom Udruge hrvatskih sudaca Damirom Kontrecom, ministar je ponovno predložio prijedlog uvećanja primanja kroz uvođenje materijalnih prava i nastavak razgovora oko cjelovitog uređenja sustava plaća nakon što se donese novi sustav plaća za službenike i namještenike.
 
"Uvođenje materijalnih prava zahtjev je Udruge hrvatskih sudaca, a ponovnim odbijanjem svog vlastitog zahtjeva zajedno s povećanjem plaće, preuzeli su odgovornost za štrajk i sve njegove posljedice", istaknuli su iz Ministarstva pravosuđa i uprave.
 
Današnjim odbijanjem, dodali su, Udruga hrvatskih sudaca ponovno je dokazala da je odluka o provođenju štrajka donesena danima prije posljednjih razgovora s Vladom i prije odluke Upravnog odbora Udruge hrvatskih sudaca.
 
Podsjetili su i na to da je u jednom mediju prošli tjedan objavljena informacija o poslanoj obavijesti sucima iz Udruge, u kojoj se ističe da će se, neovisno o tome što će Vlada ponuditi, ponovno krenuti s mjerama upozorenja 22. siječnja, te da medijima nije dan točan datum početka štrajka iz taktičkih razloga, po savjetu službe za odnose s javnošću.
 
Ponovno su poručili kako je Ministarstvo pravosuđa i uprave otvoreno za nastavak dijaloga o drugim zahtjevima pravosudnih dužnosnika, unutar radne skupine i u okvirima koji su Udruzi hrvatskih sudaca poznati, međutim, naglasili su kako dosadašnje spominjanje različitih ultimatuma, prijetnje bojkotom izbornih povjerenstava ili dogovaranje štrajkova prije nego što se uopće saslušao prijedlog nadležnog ministarstva, nisu dobra polazišta za daljnje razgovore.
 
Vladavina prava počiva na osiguranju pravne zaštite svih građana i jednakom pristupu sudu, istaknuli su iz ministarstva, stoga vjerujemo da će Vrhovni sud, kao najviši sud u Hrvatskoj, poduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti kako bi se osigurala jedinstvena primjena prava i ravnopravnost svih stranaka u postupku.
 
Uz navedeno, smatraju kako će predsjednici sudova, sukladno normativnim ovlastima, organizirati uredno i pravodobno obavljanje svih poslova na sudu, odnosno osigurati redovan rad sudova, a Ministarstvo pravosuđa i uprave će, u okviru svojeg djelokruga, razmotriti poduzimanje mjera s ciljem osiguranja ustavnog prava na pristup sudu.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti