Ministarstvo razgovara s trgovačkim lancima, potrebno osigurati kanale za prodaju robe kratkog vijeka trajanja

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković gostujući večeras u Dnevniku Nove TV kazala je da su dosad, nastavno na horizontalne Vladine mjere koje se odnose na sektor poljoprivrede, uspostavljene kreditne linije za obrtna sredstva u poljoprivredi, programi potpore male vrijednosti, a čeka se odgovor Europske komisije vezane za prijedloge prebacivanja sredstava unutar mjera.

"Vjerujemo da će Komisija prepoznati specifične potrebe zemalja u ovoj krizi", dodala je.

Hitnim je ocijenila osigurati kanale za prodaju robe koja je kratkog vijeka trajanja, poput mlijeka, mliječnih proizvoda i povrća. A dodatni napori trebat će se uložiti i u prodaju janjaca.
Ministrica Vučković kazala je da traju i razgovori s trgovačkim lancima.

Istaknula je da Hrvatska ima potencijal "hraniti sama sebe" i izvoziti hranu. Međutim, upozorila je, svaki razgovor o tom pitanju koji bježi od činjenice da je potrebno povećati produktivnost i sektorski i fokusirano ulagati u idućem programskom razdoblju je pogrešan.

Ključnim je, uz intervenciju u kriznim razdoblju, ocijenila programiranje na pravi način i podjelu resursa do kraja.

Što se tiče ribarstva, koje ostvaruje izvoz od 200 milijuna eura, ministrica Vučković kazala je da se radi o industriji koja čini značajne napretke. Iako je i ribarstvo sada pogođeno, ministrica Vučković izrazila je uvjerenje da će se uz nacionalne i europske mjere taj sektor uspjeti održati i napredovati u razdoblju nakon krize.

Govoreći o ratarstvu, istaknula je da je ono visoko vrijedna djelatnost, koja je i simbol Hrvatske. No, dodala je, treba otvoreno govoriti kada se govori o ogromnom izvozu žitarica, i reći da bi bilo bolje hraniti hrvatsko stočarstvo tim žitaricama i prerađivat ih u većoj mjeri, što će se, najavila je, nastojati potencirati u novom programu.

Na upit je li moguće u budućnosti urediti zakonski okvir prema kojem bi trgovački lanci otkupljivali 60 posto domaćih proizvoda, ministrica je kazala da je bilo puno prijedloga u tom smjeru.
Dodala je da je jedna zemlja donijela takav zakon, međutim on više nije na snazi.

"Ne mogu vam potvrditi da je moguće takav zakon donijeti, a ne trpiti posljedice povrede EU prava", kazala je ministrica Vučković.

Ministrica Vučković kazala je da Ministarstvo poljoprivrede surađuje s Nacionalnim stožerom za civilnu zaštitu, te da kada će se otvoriti tržnice najviše ovisi o preporukama epidemiologa.
"Vidjeli ste da se zadnjih nekoliko dana dio po dio tih mjera polako otpušta pa pričekajmo odluku nakon zadnjih sastanaka", rekla je Vučković.

Pisane vijesti