Ministri gospodarstva i kulture potpisali sporazum o poticanju poduzetništva u kulturi

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/ministri_gospodarstva_i_kulture_potpisali_sporazum_o_poticanju_poduzetnistva_u_kulturi.jpg

ZAGREB,20. listopada 2008.(Hina) - Ministri gospodarstva i kulture Damir Polančec i Božo Biškupić potpisali su danas sporazum o provedbi dva milijuna kuna vrijednog pilot-projekta "Poduzetništvo u kulturi" za 2008., u okviru kojega će se već sutra raspisati natječaj za financiranje projekata u tradicionalnim obrtima, izdavaštvu i umjetničkoj industriji.

Ministar Biškupić objasnio je da će se bespovratnim novcem do sto tisuća kuna financirati projekti trgovačkih društava, obrtnika, kulturnih ustanova, umjetničkih organizacija i samostalnih umjetnika.

Poduzetnici koji će udovoljiti kriterijima dvotjednog natječaja dobiveni će novac moći uložiti u nove tehnologije, zakup prostora, stipendije i dr.

Biškupić je naglasio kako je danas potpisani sporazum samostalne umjetnike i sve koji se bave umjetničkom industrijom stavio u ravnopravan položaj s ostalim poduzetnicima.

Polančec je, pak, istaknuo kako je riječ o pilot-projektu za koji su dva ministrarstva izdvojila po milijun kuna, te kako očekuje da će se ta izdvajanja iz godine u godinu povećavati.

Naglasio je da je za kulturnjake koji će aplicirati za bespovratna sredstva pripremljen obrazac iz kojeg će moći vidjeti što im je sve potrebno za sudjelovanje u natječaju, a natječaj će se, kaže, po potrebi i produljiti.

Podsjetio je da Vlada niz godina bespovratnim novcem potiče malo i srednje poduzetništvo. "U proračunu je ove godine u tu svrhu osigurano više od 350 milijuna kuna, a do sada smo zaprimili 11.322 zahtjeva za bespovratnim sredstvima", rekao je Polančec.



Pisane vijesti