Ministri Kujundžić i Pavić na otvorenju nove angio sale za liječenje moždanog udara

Na Svjetski dan moždanog udara u KBC-u Sestre milosrdnice u Zagrebu, otvorena je nova angio sala, s tehnološki najnaprednijim uređajem za liječenje moždanog udara koji je nabavljen sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Uređaj ARTIS Zee Biplane, jedan je od pet takvih uređaja nabavljenih EU sredstvima, ukupne vrijednosti od 172 milijuna kuna. Oni su dio mreže intervencijske neuroradiologije, sa ciljem da se u što kraćem roku kod osoba s akutnim moždanim udarom izvadi ugrušak iz mozga i time smanje posljedice bolesti i povećaju šanse za oporavak.

Još jedan korak u napretku zdravstva

"To je uređaj koji spašava život," rekao je na otvorenju angio sale ministar zdravstva Milan Kujundžić, "jer omogućava da se pacijent, koji je uslijed moždanog udara došao nepokretan, bez mogućnosti govora ili svijesti, vrati u normalan život."

"Ovo je još jedan u nizu malih koraka kada je riječ o napretku zdravstva u protekle tri godine. Mreža je uhodana ne samo u Zagrebu, nego i u Splitu i Rijeci, a u ponedjeljak će uređaj biti pušten u Osijeku. Na taj način Hrvatska se izjednačila s najrazvijenijim zemljama u svijetu, kao što smo to već učinili u intervencijskoj kardiologiji, kada je u pitanju infarkt", kazao je ministar.

Dodao je kako će se na tom tragu nastojati zadržati vrhunske liječnike u Hrvatskoj, a svakom pacijentu iz bilo kojeg dijela zemlje osigurati pomoć pri smanjenju posljedica vaskularnih bolesti.

Pavić: Hrvatska je iz EU fondova dosad ugovorila više od 1,7 milijardi kuna radova i opreme u zdravstvu

Ministar regionalnog razvoja i EU fondova Marko Pavić istaknuo je kako je ukupna vrijednost pet angio sala 172 milijuna kuna, a Hrvatska je dosad iz EU fondova ugovorila više od 1,7 milijardi kuna radova i opreme za bolnice i domove zdravlja.

Predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice Dijana Zadravec rekla je kako je nova angio sala iznimni doprinos zbrinjavanju bolesnika s moždanim udarom i bolestima mozga jer će se bolesnicima moći pružiti nadstandard u odnosu na dosadašnje mogućnosti liječenja.

 

(Izvor: HINA/Vlada)



Pisane vijesti