Ministri Medved i Anušić odali počast žrtvama Veleprometa i Ovčare

Slika /Vijesti/2023/Studeni/HN20231120290169.jpg

Obilježavanje "Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991." nastavljeno je danas okupljanjem na prostoru negdašnjega koncentracijskog logora u Veleprometu u kojem su ubijena 724 zatočenika.

Kod spomen ploče u dvorištu Veleprometa položen je vijenac, a brojni sudionici komemorativnog obilježavanja među kojima i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić zapalili su svijeće.

"U zajedništvu smo i danas ovdje. Želim se svima zahvaliti koji su na dostojanstven način sve ove dane hodali u koloni i u Vukovaru i u Škabrnji, a jučer i u Borovo naselju. Svjesni žrtve, svjesni tragedije i važnosti obrane Vukovara naša je Vlada upravo s tim ciljem kroz Zakon o Vukovaru kao mjesta posebnog domovinskog pijeteta definirala i ove lokacije na kojima su se događali strašni zločini, način obilježavanja, sve s ciljem da se nikada ne zaboravi i da se ti događaji prenesu mlađim naraštajima", rekao je Medved.

Na pitanje novinara o kažnjavanju odgovornih za ratne zločine, rekao je da je podneseno niz kaznenih prijava koje bi trebalo procesuirati. "Ja ću i s ovog mjesta pozvati pravosudna tijela u čijoj je nadležnosti procesuiranje da procesuiraju sve kaznene prijave koje su podnesene protiv počinitelja. Ovo je ratni zločin i on nikada ne zastarijeva", poručio je Medved.

Anušić je također upozorio da za mnogo zločina u Hrvatskoj, ne samo u Vukovaru, krivci nisu odgovarali. "Nećemo odustati od njihovog kažnjavanja. Ne samo da krivci nisu odgovarali, nego se i malo zna o ovome, da je ovuda prošlo 10.000 Hrvata od kojih je 700 ubijeno, da su ovdje izvršeni najteži zločini koji se mogu zamisliti. Ovo je najveći logor u Hrvatskoj u Domovinskom ratu. Kada smo 1995. krenuli u akcije oslobađanja nikome od nas koji smo stradali u Domovinskom ratu nije palo na pamet da takne u zarobljenog vojnika, a kamoli u civila. Čini mi se da je između njih i nas jako velika razlika u mentalitetu i brutalnosti", rekao je Anušić.

Medved: Još uvijek tragamo za sudbinom 1803 osobe
 
Komemorativnim programom "Ovčara, vječna rana" na mjestu masovne grobnice na Ovčari obilježena je 32. obljetnica ubojstva 200 ranjenika i civila, koje su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba  nakon zaposjedanja grada ubili na tom vukovarskom poljoprivrednom dobru.
 
Tijekom prigodnog programa u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata koji su u ponedjeljak do Ovčare došli u mimohodu od Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, pročitana su imena svih žrtava Ovčare.
 
I ovoj su komemoraciji su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić,  te vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji su s drugim izaslanstvima položili vijence i upalili svijeće podno spomenika na Ovčari.
 
"Unatoč svim našim naporima i nastojanjima nažalost još uvijek tragamo za sudbinom 1803 osobe i oni su nam prioritet svih prioriteta. Uz sve obitelji koje su izgubili svoje najmilije, teško je ovih dana, ali kad smo zajedno kao što smo danas bili ovdje u molitvi i sjećanju na njih vjerujem da je i njima malo lakše, vjerujem da i oni smognu snage nosit se s tom boli koju imaju", kazao je na Ovčari Tomo Medved. On je do mjesta masovne grobnice došao u mimohodu Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti