Ministrica Bedeković u Šibeniku: Nacrt zakona o socijalnoj skrbi u završnoj je fazi

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković najavila je u četvrtak u Šibeniku da će pronaći rješenje da Centar socijalne skrbi, koji radi na četiri adrese, bude na jednome mjestu.

Ministrica se sastala sa šibensko-kninskim županom Goranom Paukom i njegovim suradnicima, ravnateljima i predstojnicima ustanova, s kojima je razgovarala o stanju u sustavu socijalne skrbi na području županije. 

To je deveta županija koju je obišla, a u svakoj je glavna tema razgovora bilo funkcioniranje sustava socijalne skrbi na području županije.

Ministrica je, želeći provjeriti stanje na terenu, obišla Centar za socijalnu skrb u Kninu, Drnišu i Šibeniku te Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac.

"Što se tiče paketa od pet mjera ministarstva, to su prije svega fizička i tehnička zaštita u centrima za socijalnu skrb i podružnicama centara. Kad kažem fizička zaštita, mislim na proširene ovlasti zaštitara, kad kažem tehnička zaštita, mislim na detektore metala i prolazne detektore u svim centrima za socijalnu skrb", rekla je i dodala da je rok bio 30. rujna i da je na terenu zatekla da su svi odradili svoj dio posla te da u svim centrima postoji pokrivenost jednim od ta tri oblika zaštite.

Socijalnim radnicima status službene osobe

"Druga mjera je davanje statusa službene osobe svim socijalnim radnicima i svim radnicima u sustavu socijalne skrbi. U fazi su izmjene i dopune Kaznenog zakona pa će svi radnici u sustavu dobiti status službene osobe, a zakon stupa na snagu 1. siječnja 2020.", ponovila je ministrica.

Taj status znači da će se svaki napad na radnika tretirati kao napad na službenu osobu i u skladu s time će se procesuirati. S druge strane, svaki radnik koji kao službena osoba počini kazneno djelo bit će procesuiran i sankcioniran prema odredbama KZ-a, što će utjecati na veću odgovornost socijalnih radnika i poboljšanje kvalitete obavljanja poslova, istaknula je.

"Treća važna mjera kojoj je cilj prevencija rizičnih ponašanja jest sustavno stručno usavršavanje socijalnih radnika i svih radnika u sustavu socijalne skrbi. To će biti usmjereno na proaktivne modele profesionalnog osnaživanja struke kroz pet modula koji će kroz niz tema pridonijeti jačanju kompetencija radnika. Četvrta mjera o kojoj se još raspravlja tiče se zaštite i sigurnog obavljanja posla na terenu. Tu još osmišljavamo najbolje modalitete zaštite u tim situacijama i o tome razgovaramo. Peta mjera je usmjerena na promptno reagiranje i jaču, intenzivniju međuresornu suradnju sustava socijalne skrbi i raznih ministarstava kako bi se bolje reagiralo", objasnila je ministrica.

Nacrt zakona o socijalnoj skrbi u finalnoj verziji

Na novinarsko pitanje što se čini s obzirom na opterećenost socijalnih radnika te premali broj zaposlenih, ministrica je odgovorila da su svjesni problema i da rade na njihovu rješavanju u novom zakonu o socijalnoj skrbi.

"Nacrt zakona o socijalnoj skrbi je u finalnoj verziji i polako se privodi kraju, ali mogu reći da intenzivno radimo na rasterećivanju socijalnih radnika kroz zakonske odredbe i da im se smanji broj ovlasti. Tijekom godina se nanizao razni broj ovlasti koje nisu povezane sa sustavnom socijalne skrbi, a radimo na tome da se opterećenja vrate u nadležna tijela", rekla je i dodala kako, kad je riječ o zapošljavanju, "još imamo uredbu o zabrani zapošljavanja, ali radimo na tome da dio financijskih sredstava usmjerimo onamo gdje su potrebni dodatni radnici".

U vezi s preseljenjem šibenskoga Centra za socijalnu skrb, koji sada radi na četiri adrese, u jednu zgradu, ministrica je rekla kako je potrebno učiniti sve da bude na jednome mjestu.

"Održat ću sastanak s gradonačelnikom kako bismo pronašli rješenje da djelatnost Centra stavimo na jednu lokaciju i olakšali rad korisnicima", najavila je ministrica Bedeković.
 
Izvor: Hina / Vlada
 

Pisane vijesti