Ministrica Brnjac: Tržište se oporavlja, turisti nam dolaze

Slika /Vijesti/2023/Travanj/26 travnja/Brnjac 4.jpg

„Rezultati su od početka godine bolji nego što su to bili 2019. godine“, kazala je ministrica Brnjac i dodala da je za Uskrs bilo preko pola milijuna noćenja. „Rezultati su bolji nego što su bili ranije. Važno nam je da imamo puno jaču predsezonu i posezonu“.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac gostovala je u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" te govorila o turističkoj sezoni.

„Uskrs je rano počeo što je izrazito dobro za nas. Od prošle godine i kraja Dana turizma, počeli smo s pripremama za ovu godinu. Rezultati su od početka godine bolji nego što su to bili 2019. godine“, kazala je ministrica te istaknula da su nas najviše posjećivali njemački turisti za Uskrs.

Dodala je da se tržište oporavlja i turisti dolaze.

„Za Uskrs je bilo preko pola milijuna noćenja, rezultati su bolji nego što su bili ranije. Važno nam je da imamo predsezonu i posezonu puno jaču nego što je to bilo ranije“, rekla je.

Komentirala je Zakon o turizmu i kazala da je Vlada od početka mandata započela s reformom upravljanja održivog turizma. Reforma se sastoji od nekoliko elemenata: strategija razvoja održivog turizma do 2030. godine, koja je usvojena u Saboru.

„Jasno smo pokazali da želimo sačuvati ono što imamo - kulturno i prirodno naslijeđe. Želimo da je čovjek u centru razvoja održivog turizma, lokalna zajednica. Moramo voditi računa kako će se razvijati turizam u obalnom dijelu, ali i na kontinentu“, rekla je ministrica dodavši da se dovršava Nacionalni plan koji se prvi puta donosi, koji će dati smjernice povezivanja s izvorima financiranja.

Važno je razvijati cjelogodišnji turizam, Vlada je osigurala sredstva od 1,3 milijarde eura za razvoj drugih oblika turizma

Naglasila je kako je koronavirus donio jedan reset gdje smo počeli razmišljati kako možemo stvari posložiti u turizmu.

„Važno je razvijati cjelogodišnji turizam, odmaknuti se od sunca i mora. Treba razvijati dodatne oblike turizma koje imamo“, rekla je i dodala da se prvi puta u zakon unose pokazatelji održivosti.

„Bez njih ne možemo vidjeti gdje smo i što želimo napraviti. Kroz zakon smo stvorili alate i sve jedinice lokalne, regionalne samouprave kroz svoje planove upravljanja, a Ministarstvo će napisati cijelu metodologiju, da točno možemo vidjeti krvnu sliku neke destinacije“, kazala je.

Dodala je kako Hrvatska ima sve uvjete da postane idealna destinacija za sportski turizam te da je veseli da imamo potrebu za radnom snagom, što znači da smo na dobrom putu.

„Vlada je osigurala sredstva od 1,3 milijarde eura za razvoj takvih oblika turizma. Problem radne snage nije samo problem Hrvatske. Svakog dobrog radnika da ga zadržite, morate i adekvatno platiti“, istaknula je i dodala da je Hrvatska vrlo kvalitetna destinacija.

„Nismo zemlja masovnog turizma. Zato će ovaj zakon točno za svaku destinaciju, po županijama moći upravljati s onim što imamo“, zaključila je ministrica.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti