Ministrica Mrak-Taritaš: Omogućit ćemo jednostavnije, brže i otvorenije izdavanje građevinskih dozvola

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/ministrica_mrak_taritas_omogucit_cemo_jednostavnije_brze_i_otvorenije_izdavanje_gradevinskih_dozvola.jpg

Ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak-Taritaš danas je u Banskim dvorima predstavila prijedloge Zakona o gradnji, Zakona o prostornom uređenju i Zakona o građevinskoj inspekciji.

Novi se zakoni donose s ciljem ubrzanja procesa i njihove transparentne provedbe kako bi se smanjio prostor za nepravilnosti i manipulacije. Podloga za provedbu je Informacijski sustav prostornog uređenja kojeg Ministarstvo od prošle godine intenzivno gradi. Taj sustav treba sadržavati sve relevantne informacije o raspolaganju prostorom, a dostupan je na https://ispu.mgipu.hr. Pokrenut je s ciljem da pristup javnim informacijama i podacima s područja prostornog uređenja bude jednostavan, brz i besplatan za sve.

„Zaista je riječ o bitnim i važnim strukturnim promjenama. Svi ti zakoni i reforma sadrže pet ključnih elemenata: sudjelovanje javnosti u procesima, transparentni sustav, jednostavno postupanje, odgovornost svih sudionika i donošenje brzih odluka“, rekla je ministrica Mrak-Taritaš. Govoreći o sustavu ISPU, kazala je da će građani moći vidjeti nekretninu koju imaju, te što je planom predviđeno, a moći će vidjeti što je u budućnosti taj plan i donio. „I to je zapravo osnova reforme koja je vezana uz proces prostornog uređenja, da će sav proces odlučivanja, proces izrade plana biti otvoren, javan, transparentan i dostupan svakom. Svatko će moći vidjeti što se njemu s njegovom parcelom događa u odnosu na plan i koja mu je budućnost“, rekla je ministrica.

Također, zakonima se uspostavlja jači hijerarhijski odnos te povećava odgovornost javnih tijela koja sudjeluju u postupku izdavanja akata za gradnju i uporabu građevina, kao i ovlaštenih arhitekata i inženjera koji izrađuju projekte potrebne za izdavanje građevinske dozvole. Pojednostavljuje se i ubrzava izdavanje građevinskih i uporabnih dozvola te smanjuje dokumentacija potrebna za njihovo izdavanje, a time i ukupni troškovi izdavanja tih dozvola. „Građevinska inspekcija postaje neusporedivo operativnija nego što je danas, spremni smo za e-dozvolu, imamo sustav ISPU, do Nove godine bit ćemo spremni educirati zaposlene i krenuti. Na ovaj način omogućit ćemo jednostavnije, brže i otvorenije izdavanje građevinskih dozvola, a svu sivu zonu ćemo maknuti“, zaključila je ministrica.



Pisane vijesti

Dokumenti