Ministrica Opačić dodijelila Državne nagrade za volontiranje u 2013. godini

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/ministrica_opacic_dodijelila_drzavne_nagrade_za_volontiranje_u_2013_godini.jpg

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić i ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić danas su sudjelovali na Svečanoj sjednici Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva i dodjeli Državne nagrade za volontiranje u 2013. godini, održanoj u Banskim dvorima. Sjednica je održana u povodu Međunarodnog dana volontera, koji se obilježava 5. prosinca.

Predsjednica Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva Lejla Šehić Relić tom je prigodom kazala da je ova godina, na području javnih politika za razvoj volonterstva, u Hrvatskoj protekla u znaku izmjena Zakona o volonterstvu, kojima se nastojalo dodatno osnažiti dostupnost i vrednovanje volonterskog angažmana. Među najznačajnijim izmjenama, posebno je izdvojila načelo inkluzivnog volontiranja koje se direktno suprotstavlja tradicionalnom shvaćanju prema kojem jači, bolji i ljepši pomažu slabijima. „Načelo inkluzivnosti u volontiranju otvara mogućnost za one koji su u riziku od socijalnog isključivanja ili su već isključeni, da kroz volonterski angažman reafirmiraju svoje društvene pozicije i povrate osjećaj osobne vrijednosti i ljudskog dostojanstva“, rekla je predsjednica Nacionalnog odbora Šehić Relić.

Potpredsjednica Opačić podsjetila je da je novi Zakon o volonterstvu donesen u veljači 2012. godine, te se njime daje dodatna vrijednost onima koji volontiraju i dodatno priznanje volontiranju kao doista velikoj vrijednosti koju treba poticati, razvijati, ali i adekvatno nagrađivati, u onom segmentu u kojem se može i treba nagrađivati volonterski rad. Također je rekla da je tim Zakonom proširen krug osoba koje mogu organizirati volontiranje, a da Ministarstvo socijalne politike i mladih financira četiri volonterska centra, koji su potpora sustavu volontiranja. „U godinu dana smo povećali volonterstvo skoro 20 posto“, naglasila je ministrica Opačić, i nastavila: „U ovom trenutku imamo 19.422 volontera, od kojih je 66 posto žena. U prošloj godini imamo skupljeno milijun i 222 tisuće volonterskih sati, što je jedna velika dodana vrijednost u društvu i velika pomoć koju dobivamo“.

Potpredsjednica Opačić zatim je dodijelila Državne nagrade za volontiranje u 2013. godini. U kategoriji fizička osoba, dobitnik nagrade je Lav Ulični iz Slavonskog Broda, za svoj volonterski angažman na Odsjeku za onkologiju i hematologiju Internog odjela Opće bolnice „Dr. Josip Benčević“ u Slavonskom Brodu, a u kategoriji pravne osobe-organizatora volontiranja dobitnik nagrade je Fakultet organizacije i informatike Varaždin, u čijim je volonterskim aktivnostima od listopada 2012. do listopada 2013. godine sudjelovalo 68 volontera, te je ostvareno 849 volonterskih sati.



Pisane vijesti