Ministrica Opačić u Rijeci: ključni problem socijalne politike je velika nezaposlenost

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/ministrica_opacic_u_rijeci_kljucni_problem_socijalne_politike_je_velika_nezaposlenost.jpg

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić ocijenila je za današnjeg posjeta Rijeci kako je u Rijeci vrlo visok standard socijalnih usluga, ali da se on može dodatno unaprijediti. Među konkretnijim potrebama u gradu su povećanje prostora za smještaj osoba treće životne dobi i podizanje standarda u domovima za osobe s invaliditetom, izjavila je novinarima ministrica Opačić. Istaknula je da je Ministarstvo spremno pomoći u suradnji s Gradom i Primorsko-goranskom županijom.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih danas je u Rijeci održala radni sastanak s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom. Gradonačelnik je nakon razgovora kazao da je bilo govora o intenziviranju suradnje u svezi s decentralizacijom na području socijalne politike do sljedećih lokalnih izbora. Bilo je riječi i o lokalnim ustanovama, poput Skloništa za zlostavljane žene, Doma za zlostavljanu i zanemarenu djecu "Tić", ustanova za smještaj umirovljenika, mogućnostima unaprjeđenja njihova rada i financiranja.

Ministrica Opačić je ocijenila da je ključni problem socijalne politike u zemlji velika nezaposlenost. Mladi ljudi se zbog nezaposlenosti teško odlučuju na zasnivanje obitelji i djecu, a dodatno odmaže i stambeno pitanje. Vlada nastoji pomoći u rješavanju ovih problema, kazala je, čišćenjem gospodarstva od elemenata koji ne mogu uspješno djelovati te stvaranjem uvjeta za otvaranje novih tvrtki i radnih mjesta. Ministrica je navela kako se kriza u hrvatskom društvu ogleda i u tome što je prošle godine rođeno 2.000 djece manje nego godinu ranije. Ocijenila je kvalitetnim djelovanje Riječke nadbiskupije na polju pomoći obiteljima, naglasivši kako su programi nadbiskupije vrlo dobri kao i stručna potpora koju pruža roditeljima u raznim aspektima.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike Milanka Opačić sudjelovala je i na okruglom stolu u povodu 10. godišnjice Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije i Međunarodnog dana obitelji. Ministarstvo socijalne politike i mladih kao ministarstvo nadležno za obitelj nastavlja sa sustavnom provedbom mjera Nacionalne populacijske politike, koje su dio ukupnih nastojanja hrvatskoga društva za usmjeravanje kretanja stanovništva u željenom pravcu. Mjerama Nacionalne populacijske politike Vlada Republike Hrvatske odgovara na izazove s kojima su suočene obitelji u današnjem društvu i osiguravaju uravnoteženiji razmještaj stanovništva, obnovu vitalnih i radnih kapaciteta države te osnažuju gospodarski razvitak.



Pisane vijesti