Ministrica Pejčinović Burić: Deklaracijom potvrđujemo privrženost ispunjavanju obveza prema hrvatskom narodu u BiH

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić istaknula je  danas u Hrvatskom saboru da je Deklaracija o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini važan dokument, kojim se potvrđuje privrženost ispunjavanja ustavnih i međunarodnih obveza Republike Hrvatske prema hrvatskom narodu u Bosni prema BiH te je najavila daljnju potporu Hrvatske toj državi na njezinom europskom putu.

 „Obveza posebne skrbi Republike Hrvatske za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini proizlazi iz niza nacionalnih akata i međunarodnih ugovora i rezolucija”, naglasila je ministrica u saborskoj raspravi o tom dokumentu koji predlaže saborski Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

"Ulaskom Republike Hrvatske u članstvo Europske unije i NATO, ta briga dobila je i dodatnu dimenziju", dodala je.

Izdvojila je nekoliko ključnih aspekata značajnih za položaj Hrvata u BiH, među kojima su na prvom mjestu bilateralni odnosi.

Puna podrška suverenitetu, integritetu i teritorijalnoj cjelovitosti BiH

„Puna podrška suverenitetu, integritetu i teritorijalnoj cjelovitosti Bosne i Hercegovine, kao države sastavljene od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i ostalih građana”, rekla je ministrica Pejčinović Burić.
Europski put Bosne i Hercegovine, kazala je, strateški je važan za budućnost hrvatskog naroda u BiH, ali i za sveukupne odnose dviju država. Republika Hrvatska je podržavala i podržavat će taj europski put BiH", istaknula je ministrica, naglašavajući važnost iduće godine u kojoj bi  mogao započeti brži put Bosne i Hercegovine u Europsku uniju.

 „U okviru NATO-a završena je osmogodišnja rasprava te je Bosni i Hercegovini ponuđeno aktiviranje Akcijskoga plana reformi. Tu je hrvatski doprinos bio među najsnažnijima”, podsjetila je.
Kazala je da je hrvatska Vlada u dvije godine učinila značajan pomak u potpori Hrvatima i strateškim institucijama u BiH.

Velika pozornost jednakopravnosti i zaštiti interesa hrvatskoga naroda u BiH

Podsjetila je da Republike Hrvatska posvećuje veliku pozornost pitanju jednakopravnosti i zaštiti interesa hrvatskog naroda u BiH pri raspravama i u drugim međunarodnim forumima.
„Ova je Vlada više nego bilo koja prethodna, usredotočena na poboljšanje položaja i unaprjeđenje života hrvatskog naroda u BiH. U posljednje dvije godine učinjen je značajan pomak u obliku konkretnije i kontinuirane potpore, kako strateškim institucijama tako i ostalim značajnim programima i projektima pomoći Hrvatima u BiH”, istaknula je ministrica Pejčinović Burić.
U tom kontekstu, kazala je kako je od 2016. do danas ukupno osigurano 320 milijuna kuna u novcu.

„Republika Hrvatska zagovara i nastavit će zagovarati punu primjenu Daytonskog mirovnog sporazuma, pridržavajući se njegova teksta, ali i duha koji ravnopravnost konstitutivnih naroda u BiH, kao i svih građana u BiH stavlja na prvo mjesto”, poručila je mnistrica Pejčinović Burić, ističući da će Hrvatska nastaviti jačanje bilateralnih odnosa u svim područjima od zajedničkog interesa.

Snažna potpora europskome putu i boljitku Bosne i Hercegovine

Naglasila je i snažni nastavak potpore Republike Hrvatske Bosni i Hercegovini na europskome putu, uvažavajući njezine specifičnosti i zalažući se za jednakopravnost Hrvata  u BiH.
"Vlada Republike Hrvatske nastavit će pružati pomoć hrvatskom narodu u Bosni  i Hercegovini,  u skladu sa svojim obvezama, odgovornostima i mogućnostima. Republika Hrvatska je vitalno zainteresirana za dobrobit hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, kao i za boljitak nama susjedne zemlje, poručila je ministrica Pejčinović Burić.

(HINA, Vlada)
 

Pisane vijesti