Ministrica Tramišak u Osijeku najavila veće potpore poduzetnicima i strateška ulaganja

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak izjavila je u petak u Osijeku kako će podjela Hrvatske na četiri statističke regije omogućiti veće potpore poduzetnicima, a planovi industrijske tranzicije omogućit će ulaganja u strateške gospodarske grane u tim regijama.

Nakon sastanka Koordinacijskog vijeća regije Panonska Hrvatska, ministrica Tramišak je podsjetila kako je Hrvatska, po NUTS 2 nomenklaturi, podijeljena na četiri regije, koje su statističkog tipa, ali imaju svrhu privlačenja investicija iz fondova EU na određeno područje.
Istaknula je kako će po novoj karti regionalnih potpora, koja stupa na snagu od 1. siječnja 2022. poduzetnici s područja regije Panonska Hrvatska imati 25 posto veće potpore nego do sada.

Za male poduzetnike potpore će biti 70 posto, za srednje 60 posto, a za velike 50 posto, kada se budu javljali na natječaj za ulaganja u materijalnu ili nematerijalnu imovinu, razvoj poslovanja, izgradnju proizvodnih pogona ili kupovinu opreme.

Razgovaralo se o planu industrijske tranzicije regije Panonska Hrvatska

„Vjerujemo da će ih to potaknuti na ostanak, na daljnja ulaganja i stvaranje kvalitetnijih radnih mjesta“, pojasnila je Tramišak.

Dodala je kako se na sjednici razgovaralo i o planu industrijske tranzicije regije Panonska Hrvatska, koji je već dio programiranja prema Europskoj komisiji za razdoblje od 2021. do 2027., a u kojemu je alocirano novih 160 milijuna eura, za koje će se u budućnosti raspisivati pozivi samo za poduzetnike s područja Panonske Hrvatske.

„Svaka će regija imati svoje specifične pozive, a konkretan smisao je ulagati u one grane gospodarstva, koje imaju najveći potencijal za ekonomski rast i razvoj.

Na području Panonske Hrvatske prepoznali smo pet takvih grana: poljoprivredu i prehrambenu industriju, drvno-prerađivačku i metaloprerađivačku industriju, informacijsko-komunikacijske tehnologije i kontinentalni turizam. Kroz ovih pet strateških grana razvijat će se strateški lanci vrijednosti u kojima ćemo poticati poduzetnike na stvaranje partnerstava, inovacija, novih proizvoda i strateško brendiranje“, kazala je ministrica Tramišak.

Zamoljena da komentira medijske napise da je Uskoku osobno prijavila nepravilnosti iz vremena njezine prethodnice Gabrijele Žalac, Tramišak je kazala kako ne može komentirati detalje svega onoga što je u tijeku, osim što može reći da je početkom rujna Ured europskog javnog tužitelja (OLAF) došao u ministarstvo i zatražio određenu dokumentaciju.

Oni su došli do stručnih službi Ministarstva, izuzeli traženu dokumentaciju, i nakon toga je bilo određenog postupanja. Ja tu dokumentaciju nisam imala u svojim rukama, niti mi je u krajnjoj mjeri poznata. Ako je u tom smjeru išao taj napis, onda je to tako, istaknula je ministrica Tramišak.
Napomenula je kako "projekti prolaze stroge sustave kontrole, pa svaka aktivnost i svaki trošak ima više višerazinski sustav kontrole".

Ukoliko se u bilo kojem koraku utvrdi neka sumnja na nepravilnost, dolazi do reakcije određenih tijela, u konkretnom slučaju OLAF-a. Što će dalje s tim biti, zaista ne mogu presumirati, zaključila je Tramišak.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti