Ministrica vanjskih poslova na sastanku SEI u Trstu o važnosti regionalne suradnje i osnaživanja mladih

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić istaknula je danas u Trstu na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Srednjoeuropske inicijative (SEI) važnost regionalne suradnje i osnaživanja mladih, priopćeno je iz MVEP-a.

Pejčinović Burić je u svom govoru na skupu rekla da je regionalna suradnja važna kao jedan od preduvjeta procesa europske integracije i strateškoga cilja Srednjoeuropske inicijative.

Uz prioritetna područja suradnje u okviru SEI-ja (proširenje EU-a, prijenos znanja, migracije, gospodarsku, kulturnu i parlamentarnu suradnju, jačanje sinergije SEI-ja s drugim regionalnim i međunarodnim organizacijama) ministrica je naglasila važnost osnaživanja mladih, kao i daljnjeg jačanja "lokalne dimenzije" suradnje u okviru Inicijative.

Na plenarnoj sjednici, održanoj u okviru talijanskog predsjedanja Inicijativom, sudjelovali su ministri vanjskih poslova država članica Srednjoeuropske inicijative te drugi visoki predstavnici država članica SEI-ja i regionalnih i međunarodnih organizacija kao i glavni tajnik SEI-ja Roberto Antonione.

Tema sastanka bila je "Trideset godina od osnivanja Srednjoeuropske inicijative i pogled prema budućnosti: zajednička vizija, zajedničke vrijednosti, europski standardi, jaka regionalna suradnja."

Na sastanku su donesene odluke o predsjedanju SEI-jem 2020. godine, visini kontribucija država članica u Fond za suradnju SEI-ja za 2020. godinu, odobreno je Godišnje izvješće Glavnog tajništva SEI-ja za 2018. godinu, a usvojena je i Deklaracija iz Trsta, navodi se u priopćenju.

 



Pisane vijesti