Mjere za obeštećenje poduzetnika početkom idućeg tjedna

Slika /Vijesti/2020/11 studeni/27 studenog/HN20201127818299.JPG

Rješenja za obeštećenje gospodarstva zbog novog "zatvaranja" trebala bi se iznjedriti tijekom vikenda, a onda početkom idućeg tjedna i predstavljena prvo udruženjima poslodavaca te nakon toga i javnosti, izjavio je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović nakon sastanka s predstavnicima poduzetnika.

Sastanku održanom u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, uz ministre iz gotovo svih gospodarskih resora, između ostalih nazočili su i predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Hrvatske gospodarske komore (HGK), Hrvatske obrtničke komore, Udruge Glas poduzetnika te Udruženja ugostitelja Zagreba.

Ministar Aladrović izjavio je da se razgovaralo o ugostiteljstvu, ali i svim drugim djelatnostima kojima je obustavljen rad.

Udruženja traže i očekuju obeštećenje za razdoblje u kojem će vrijediti zabrana rada.

"Mi smo sve te prijedloge prokomentirali, primili na znanje i uzeli smo si vrijeme, 'mini time-out' za vikend, da izađemo s konkretnim prijedlozima", izjavio je Aladrović.

Mjere za očuvanje radnih mjesta, u smislu potpore od dvije do četiri tisuće kuna za plaće radnika, i dalje ostaju na snazi, ali će imati veći obuhvat no do sada i bit će osigurana dodatna sredstva, izvijestio je Aladrović.

Krediti za kratkoročnu i srednjoročnu likvidnost

Napomenuo je i da su ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i HAMAG-BICRO dogovorili dodatnu alokaciju sredstava za "covid kredite", odnosno kredite za kratkoročnu i srednjoročnu likvidnost.

Treća faza se pak odnosi na svojevrsno obeštećenje, odnosno pokriće dijela troškova koji nastaju bez obzira obavlja li se gospodarska aktivnost, dodao je Aladrović te ponovio da se očekuje da će se tijekom vikenda iznjedriti neko rješenje koje bi početkom idućeg tjedna bilo i prezentirano.

Rekao je da su im danas prezentirana dva modela obeštećenja, ranije već predstavljena u medijima, a na temelju toga će vidjeti koja su fiskalna ograničenja državnog proračuna, za što su i udruge poslodavaca pokazale razumijevanje.

No, unutar tih ograničenja, Aladrović očekuje da će se pronaći određeni prostor za djelovanje vlade prema ugroženim sektorima te da će se naći "idealan balans".

Međutim, izjavio je da je teško vjerovati da će u cijelosti prihvatiti jedan ili drugi model, no opet i uvjeren da će pronaći konsenzus, smisao kojeg bi bio da se poslovna aktivnost nastavi i nakon koronakrize u punom obujmu u svim pogođenim sektorima.

"Na temelju svih prijedloga koje smo vidjeli formirati ćemo jedno rješenje koje je dovoljno dobro", zaključio je Aladrović te istaknuo da su svi prisutni na sastanku pokazali razumijevanje za poziciju vlade i to da će mjere biti definirane kroz nekoliko dana.
 
Mjere su i do sada bile pravovremene i adekvatne i takve će biti i sada, a bilo kakvo podizanje tenzija trenutno nije ni potrebno ni prihvatljvo, ustvrdio je Aladrović,  odgovarajući na pitanje novinara o tome nije li neobično da mjere već nisu donesene, kao i o izjavi predsjednika Udruženja ugostitelja Zagreba Franza Letice, koji je uoči sastanka rekao da je važno da se danas postigne dogovor.

Marić: Idući tjedan ćemo znati fiskalnu težinu mjera

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić rekao je da, kada su u pitanju fiskalne mogućnosti i ograničenja, dijalog bi bio puno lakši kada bi se znalo kako će se situacija s koronavirusom razvijati.

Ponovio je da državni proračun i u nadolazećem razdoblju mora biti dovoljno snažan i fleksibilan da odgovori na sve izazove, pri čemu treba biti spreman na sve dodatne negativne rizike.

Kada je riječ o projekciji troška do 21. prosinca, do kada bi trebalo trajati novo "zatvaranje" dijela gospodarstva, Marić nije želio licitirati radi li se o "milijardama kuna ili eura", tek ponovivši da će mjere biti predstavljene idućeg tjedna, pa tako i njihova "fiskalna težina".


Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Josip Aladrović