Mjere za očuvanje radnih mjesta nastavljaju se iza 1. ožujka

Slika /Vijesti/2021/veljača/25 veljače/VRH_4454.png

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić kazao je da iz danas usvojenih novih trošarina nije vidljiva intencija izjednačavanja trošarina na cigarete i grijane duhanske proizvode. Naglasio je i da će se nastaviti dijalog s predstavnicima svih djelatnosti koje su i dalje pod utjecajem mjera.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić održao je konferenciju za medije nakon sjednice Vlade. Osvrnuo se na danas usvojenu Uredbu o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode, koja će na snagu stupiti 1. ožujka, a kojom će za 75 posto, s dosadašnjih 800 kuna na 1400 kuna za jedan kilogram, porasti trošarina na grijani duhan, dok će za sitno rezani duhan i cigarete rast trošarina porast iznositi oko osam posto.

Marić se nije složio s konstatacijom novinara da je intencija Ministarstva financija da se s vremenom izjednače trošarine na cigarete i grijane duhanske proizvode, napomenuvši kako to uostalom nije vidljivo ni iz danas usvojene uredbe.

Naime, novinari su Marića pitali može li pojasniti javnozdravstvenu logiku današnje odluke o rastu trošarina na grijane duhane za 75 posto, a s obzirom da grijani duhan ne proizvodi štetne plinove sagorijevanjem duhana i zdravstveno je prihvatljiviji, pa je stoga u europskim državama i trend da se prema toj kategoriji ide s blažim oporezivanjem.

Po podacima koje je iznio, trenutno, dakle prije 1. ožujka i stupanja na snagu nove uredbe, je omjer trošarinskog oporezivanja cigareta i grijanih duhana oko jedan naprama nešto više od tri, odnosno visina trošarina za grijane duhane iznosi 30 posto od iznosa trošarinskog oporezivanja cigareta.

"S usvojenim povećanjem, taj postotak raste na 40 posto. Dakle, još uvijek značajno niže u smislu oporezivanja grijanih duhana", rekao je Marić te dodao da smo s navedenih 30 posto bili u prosjeku EU-a, dok će povećanje na 40 posto biti nešto iznad tog prosjeka.

Ministar je podsjetio i da za cigarete, koje čine više od 90 posto hrvatskog tržišta duhanskih proizvoda i prerađevina, već dulji niz godina postoji usklađenost hrvatskog zakonodavstva s trošarinskim sustavom EU-a.

S obzirom da se pojavljuju i novi proizvodi, javlja se i potreba za dodatnim promišljanjem o načinu i visinama njihova oporezivanja. Kada je riječ o grijanim duhanima, na razini EU-a još nije donesena jedinstvena direktiva ili uredba koja bi horizontalno objedinila sustav oporezivanja, napomenuo je.

Kazao je i da će Vlada inicirati da se na razini EU-a unaprijedi i ubrza dijalog, što bi uključivalo i zdravstvenu struku, kako bi se jasnije izreklo je li neki proizvod više ili manje štetan, pa da se ti zaključci naposljetku povežu s poreznim sustavom te donese jedan horizontalni i harmonizirani sustav oporezivanja, kao i za cigarete, rekao je.

Kako je rekao i na sjednici Vlade, iako ne mogu utjecati na proizvođače i distributere po pitanju maloprodajnih cijena, po kalkulacijama i dosadašnjem iskustvu, ne bi trebalo doći do povećanja cijene kutije cigareta većeg od dvije kune.

Upitan, pak, o procjeni koliko bi trebali poskupjeti grijani duhani, odgovorio je kako je to malo teže procijeniti, s obzirom da se po prvi puta dogodio jedan ovako malo značajniji porast."Vidjet ćemo kakva će biti reakcija samim proizvođača i distributera, najbolje je pitati

Prema postojećim i budućim investitorima želimo se odnositi na jednak način

Marić nije želio komentirati novinarski upit znači li novi trošarinski sustav i da British American Tobacco (BAT) zadržava svoju proizvodnju u Kanfanaru, a u kontekstu i prošlogodišnjih najava mogućeg odlaska BAT-a iz Hrvatske.

"Ne bih to komentirao. To je u sferi poslovne politike same kompanije", odgovorio je Marić, upućujući da se to pita sam BAT.

Mi cijelo vrijeme govorimo da želimo biti zemlja koja je atraktivna i stimulirajuća za investicije, a prema postojećim i svim budućim investitorima želimo se odnositi na jednak način i stvarati okvir da njihove investicije budu čim veće i produktivnije, rekao je.

No, upitan može li se zaključiti da ovakav trošarinski sustav najviše odgovara upravo BAT-u, ministar je uputio da se to pitaju sva četiri proizvođača i distributera na tržištu Republike Hrvatske. Još jednom je podsjetio da cigarete čine više od 90 posto tržišta duhanskih proizvoda i prerađevina, ustvrdio da je tržišna utakmica tu dosta jaka, dok je, kada je riječ o grijanim duhanima, konkurentnost među njima nešto manja.

Marić je izvijestio i da su proteklih tjedana i mjeseci vođeni intenzivni razgovori s tim predstavnicima proizvođača i distributera, koji pokrivaju gotovo kompletno organizirano tržište duhanskih proizvoda i duhanskih prerađevina, a između ostalog se raspravljalo i o tome da se ide u smjeru stvaranja tzv. trošarinskog kalendara, koji bi osigurao određenu vrstu predvidljivosti u smislu očekivanja u godinama koje slijede.

Nastavit će se dijalog s predstavnicima svih djelatnosti koje su pod utjecajem mjera

Potpredsjednik Vlade osvrnuo se i na mjere za gospodarstvenike i naglasio da će se nastaviti dijalog s predstavnicima svih djelatnosti koje su i dalje pod utjecajem mjera.

"Razgovarat ćemo i čuti promišljanja. I dalje ostajemo pri jasnom stavu da su zdravlje i očuvanje radnih mjesta prioriteti. Nećemo se oglušiti na određene apele. Jutros su predstavnici udruge ugostitelja imali s mojim kolegama razgovore. Tu smo otvoreni, dijalog će biti", istaknuo je Marić.

Na pitanje može li se očekivati nastavak potpore za očuvanje radnih mjesta, ministar je kazao da će se o tome razgovarati. Dodao je da su mjere za očuvanje radnih mjesta na snazi do 1. ožujka.

"Novca znamo koliko ima u proračunu. Proračunska situacija je takva kakva je. Imamo za određene namjene za očuvanje radnih mjesta troškove predviđene. Ako bude bilo potrebno dodatnih sredstava naći ćemo način. Razgovori će se voditi kako i na koji način produljiti mjere i u kojim segmentima", rekao je Marić.

Marić je kazao da će se ovih dana znati koje će se mjere za očuvanje radnih mjesta produljiti.

Ministar je komentirao i to što se gospodarstvenici da im banke ne daju zajmove, ako imaju pad veći od 60 posto, kazavši da su osigurani uvjeti da se olakša kreditiranje. "Činit ćemo što god možemo da dolazi do kreditiranja jer ulazimo u fazu kad ne bi bilo dobro napraviti grešku u koracima.

Traženje državnog jamstva je legitimno, ali i država ima ograničenja i makroekonomsku politiku koju vodi. Nije u redu prebacivati uvijek na drugu stranu", rekao je.

Ministar je upitan i o stanju u proračunu. "Pad poreznih prihoda je očekivan, 4-5 posto manji nego prošle godine. Manji pad je kod doprinosa što znači da su radna mjesta zadržana", pojasnio je.

Transparentno ćemo objavljivati donirana sredstva

Ministar Marić pojasnio je i odluku Vlade o raspodjeli sredstava za potresom pogođena područja, kazavši da su u tom procesu sudjelovali svi resori. Zahvalio je potpredsjedniku Vlade i ministru Tomi Medvedu koji svaki dan u Petrinji vodi višednevne sastanke na tu temu.

"Otkad je račun otvoren, tada smo pozvali i kazali da je to najbolji način ako netko želi uplatiti i pomoći sa svojim donacijama potresom ugroženim područjima da ide putem državnog proračuna. Mi ćemo sve to transparentno objavljivati što činimo do sada, a činit ćemo i dalje", poručio je Marić. 

Ministar je kazao i da je otvorena tema kako ćemo se ta sredstva usmjeriti. "Rekao sam da s jedne strane kombiniramo europske izvore jer još uvijek nemamo procjene ukupnih šteta, sukladno tome će biti aplikacija prema Fondu solidarnosti, zatim proračunske izvore jer će u konačnici najveći dio toga ići na teret državnog proračuna te međunarodne financijske institucije, sve od kojih ćemo crpiti sredstva da bismo obnovu proveli i napravili na pravi način", pojasnio je. 

Marić je rekao da prikupljena sredstva od donacija neće biti dovoljna ni blizu koliko je ukupna šteta. "Gledali smo na nešto što ne bismo mogli aplicirati iz Fonda solidarnosti i različiti su se prijedlozi odvijali", rekao je.

Ministar je ponovio da će donirani novac biti isključivo usmjeren na potresom pogođena područja. Dodao je da su različiti prijedlozi prije konačne odluke dio interne rasprave.

"U nekoj fazi internog dijaloga ima ljudi s različitim mišljenjem, a jedino je relevantno uži kabinet Vlade. Ured za stambeno zbrinjavanje pod vodstvom kolege Mažara pokazao se kao kvalitetna institucija za provedbu takvih aktivnosti. Imaju sredstva na raspolaganju i oni će ih usmjeravati točno kako stoji u odluci", objasnio je.

Dug prema veledrogerijama nije rješiv upumpavanjem dodatnih sredstava

Ministar Marić rekao je novinarima kako su dugovi prema veledrogerijama, koji su rekordnih 6 milijardi kuna, samo dio ukupnih obveza zdravstvenog sustava od 12,5 milijardi kuna te da dug za lijekove nije moguće riješiti samo upumpavanjem dodatnih sredstava.

"Do prije nekog vremena imali smo u prosjeku jednom do dvaput godišnje tu temu. Ona je sada postala vrlo vrlo frekventna, gotovo i mjesečna", kazao je Marić.

Evidentno je, dodaje, da će za financijsku održivost sustava trebati činiti puno više, ne samo na strani prihoda već i rashodnoj strani proračuna.

"Ne možemo riješiti tu problematiku stalnim upumpavanjem dodatnih sredstava u zdravstveni sustav."

Podsjetio je da je zadnja preraspodjela u državnom proračunu prema veledrogerijama bila krajem u 2020. Tada je veledrogerijema uplaćeno više od 2 milijarde kuna.

"To je problematika koja nije nova. Činili smo puno toga da se kroz prihodovnu stranu proračuna povećaju izdvajanja za zdravstvo, kroz povećanja zdravstvenog doprinosa, kroz periodične injekcije i gdje smo svaku uštedu koju smo proteklih godina nalazili usmjeravali u zdravstveni sustav, a vidimo i sami koji su ukupni rezultati", rekao je Marić.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Zdravko Marić