Mons. Škvorčević služio misu za žrtve Vukovara

VUKOVAR, 18. studenog 2009. (Hina) - Požeški biskup mons. Antun Škvorčević koji je na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata služio misu zadušnicu u povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., poručio je u propovijedi kako bol i patnju obiteljima kojima je u Vukovaru naneseno zlo "umnožava ucjenjivačka šutnja zlopočinitelja koji znaju kamo su pokopali svoje žrtve", ali da emotivno negativan pristup vukovarskim stradanjima popraćen osjećajima mržnje i osvete nije primjeren onome što se u Vukovaru dogodilo.

Vukovar nije mjesto gdje se akademski postavlja pitanje "Otkud zlo u svijetu? Ono se ovdje nameće iz grča proživljene nevolje i težine životnog iskustva", kazao je Škvorčević.

"Dok je u Vukovaru zlo povezano s mržnjom razaralo i ubijalo, ljubav povezana sa životom i umiranjem donosila je slobodu. Tako se rodila hrvatska sloboda", poručio je. U grobovima u kojima leže tijela onih koje je pogubila zla ljudska ruka, ne leži i sudbina ubijenih, kazao je biskup Škvorčević.

Pored velikog broja vjernika misi zadušnici nazočni su bili predstavnici Hrvatskog sabora Luka Bebić, predsjednica Vlade Jadranka Kosor, dok je u isto vrijeme predsjednik Republike Stjepan Mesić koji je danas također u Vukovaru nazočan obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. posjetio mjesto masovne grobnice na Ovčari gdje je položio vijenac i zapalio svijeće.

Državna i druga izaslanstva prije mise su na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položila vijence i zapalila svijeće.

U spomen na žrtve agresije na Vukovar vijence su položili i svijeće zapalili predsjednik RH Stjepan Mesić, Hrvatskog sabora Luka Bebić i predsjednica Vlade Jadranka Kosor, ratni zapovjednici obrane toga grada Mile Dedaković i Branko Borković, izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Vukovara kao i gradskih vlasti Vukovara, Dubrovnika i Zagreba.

Iako je službenim protokolom bilo predviđeno da po prvi puta vijence polože i svijeće zapale i izaslanstva svih hrvatskih županija nedolazak su ispričale Bjelovarsko-bilogorska, Primorsko-goranska i Karlovačka županija, dok su izaslanstva ostalih županija odala počast žrtvama Vukovara.

Do Memorijalnog groblja sudionici obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., kojih je prema podacima policije danas 17.000, došli su u koloni sjećanja koja je krenula iz vukovarske bolnice.



Pisane vijesti