Na sjednici Vlade predložen otpis kamata na porezni dug građana

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/na_sjednici_vlade_predlozen_otpis_kamata_na_porezni_dug_gradana.jpg

S današnje sjednice Vlade Hrvatskom saboru upućen je Konačni prijedloga zakona o rudarstvu. Govoreći o osnovnim i značajnim novinama u odnosu na prethodni zakon, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak pojasnio je da je propisan postupak radi davanja koncesije za eksploataciju mineralnih sirovina koje se sastoje od odabira najpovoljnijeg ponuditelja za istraživanje za eksploataciju, davanje odobrenja za istraživanje te utvrđivanje eksploatacijskog polja sukladno lokacijskoj dozvoli ishođenoj od nadležnog tijela za prostorno uređenje. „Jedan je javni natječaj za odobrenje istraživanja mineralnih sirovina i to daje bitnu sigurnost pravnim subjektima koji se natječu te sigurnost funkcioniranja sustava eksploatacije“, kazao je.

Raspravljalo se i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini. Njegovim usvajanjem omogućit će se direktna primjena pravne stečevine Europske unije iz područja trgovinske politike, a članstvom u Europskoj uniji Republika Hrvatska primjenjivat će Zajedničku trgovinsku politiku Europske unije. Kako bi se osigurala učinkovita provedba Uredbe 2368/2002/EZ o postupku certificiranja neobrađenih dijamanata, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić pojasnila je da se Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini propisuju kaznene odredbe koje moraju biti učinkovite, razmjerne i odvraćati od ponavljanja takvog djela te sprječavati one koji su odgovorni za njihovo kršenje u stjecanju bilo kakve gospodarske koristi od svojeg djelovanja.

„Razlog donošenja posebnog poreza na kavu i bezalkoholnih pića je neusklađenost s propisima Europske unije“, kazao je ministar financija Slavko Linić obrazlažući Prijedlog zakona o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića. „Dosadašnjim propisima smo, na neki način, imali diskriminaciju uvoza s obzirom na način i trenutak oporezivanja“, dodao je. Za razliku od dosadašnjeg modela, po kojemu je oporezivanje kave i bezalkoholnih pića uređeno u dva zakona, Nacrtom prijedloga zakona predlaže se uvođenje jednog zakona, ali s različitim stopama oporezivanja. Govoreći o promjenama, ministar Linić istaknuo je sustav odgode, što znači da se neće posebno naplaćivati porez kod prelaska granice nego kada se ostvari promet, dodavši da će se na taj način izjednačiti sve robe koje su došle u Hrvatsku. „Ne mijenjamo značajnije ni stope, procijenjen prihod po osnovi poreza na kavu je 110 milijuna kuna godišnje ,a na sokove oko 214 milijuna“, pojasnio je ministar. Isto tako, neće se oporezivati ni proizvodi koji se smatraju hranom - prirodni voćni sokovi, sokovi od povrća, vode bez dodataka, voćni sokovi i nektari kao i bezalkoholna pića dobivena od mlijeka.

Hrvatskom saboru upućen je Prijedlog zakona o naplati poreznog duga fizičkih osoba. „Cijelu prošlu godinu karakterizirali su Vladini prijedlozi zakona kako gospodarstvu namiriti ranije stvorene obveze prema poreznim i neporeznim davanjima“, kazao je ministar financija Linić. „U ukupnoj nelikvidnosti Republike Hrvatske koja se bilježi kroz registrirane neplaćene obveze veliki udio imaju i građani“, izvijestio je ministar, dodavši da se radi o iznosu od oko18 milijardi kuna neplaćenih obveza prema mnogim vjerovnicima. Stoga je svrha Nacrta prijedloga zakona tom dijelu poreznih obveznika omogućiti reprogramiranje naplate glavnice duga uz kamatnu stopu u visini od 4,5%, plaćanjem u mjesečnim obrocima na rok otplate, koji ovisno o visini poreznog duga, može biti najmanje do 36 mjeseci i najviše do 60 mjeseci, uz istovremeni otpis duga s osnove kamata ili ako im to više odgovara, omogućiti otpis duga s osnove kamata uz plaćanje glavnice duga jednokratnom uplatom. Najveći dio državnih potraživanja odnosi se na građane koji nisu uspjeli u poduzetničkim aktivnostima, primjerice na obrtnike koji su ostali dužni doprinose za sebe i za svoje zaposlene, kao i na dio poljoprivrednika koji nisu platili svoje obveze.

Govoreći o Konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnim maticama, ministar uprave Arsen Bauk pojasnio je kako se ovim zakonom predviđa vođenje državnih matica isključivo u elektroničkom obliku, osim matice vjenčanih koja će se, osim elektroničkog oblika, i dalje voditi na propisanom obrascu do izmjena odredaba Obiteljskog zakona. Propisan je način izmjene podatka o spolu u temeljnom upisu matice rođenih te se skraćuje rok za određivanje osobnog imena djetetu s dva mjeseca od dana rođenja djeteta na 30 dana od dana rođenja djeteta, a osobama koje su promijenile spol i osobno ime na ispravama neće biti vidljive izvršene promjene.

Donesena je i Odluka o davanju suglasnosti na tekst Ugovora o prodaji i prijenosu dionica trgovačkog društva Brodotrogir d.d., Trogir, i Sporazuma o osiguranju tražbine zasnivanjem založnog prava na nekretninama kao sredstva osiguranja za ispunjenje ugovornih obveza Kupca te Odluka o stambenom zbrinjavanju povratnika - bivših nositelja stanarskog prava izvan područja posebne državne skrbi.



Pisane vijesti