Najjeftinije refinanciranje obveznica do sada rezultat reformi i vraćanja investicijskog rejtinga

Slika /Vijesti/2019/06 Lipanj/13 lipanj/3.jpg

Na početku današnje, 161. sjednice, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na slučajeve huliganskoga nasilja u posljednje vrijeme, naglasivši da u ime Vlade osuđuje sva takva ponašanja te kako treba učiniti još više na preventivnom i na represivnom djelovanju protiv takvih pojava, kako bi se ti divljački ispadi oštro sankcionirali.

Juncker se osobno uvjerio u napredak u brojnim područjima suradnje Vlade i Europske komisije

Prvi  Junckerov posjet Hrvatskoj u mandatu na čelu Europske komisije predsjednik Vlade smatra dobrim, ocjenjujući da je on još jednom potvrdio dobre odnose Vlade i Komisije.

Kazao je da je Juncker mogao vidjeti napredak  u brojnim područjima suradnje koji su za nas relevantni, osobito kad je riječ o ubrzanoj apsorpciji europskih sredstava.

"Pritom je i  osobno vidio kako se realizira projekt obnove zračne luke u Dubrovniku sa čak 150 milijuna eura iz europskih fondova. Uz Pelješki most, ovo je najveći strateški projekt koji se realizira u Dubrovačko-neretvanskoj županiji", naglasio je Plenković.

Nekoliko tehničkih detalja do pozitivne evaluacije za priključivanje schengenskom prostoru

Kazao je da je sastanak s Junckerom, bila i prigoda za konstatiranje napretka u ispunjavanju kriterija za naše priključivanje schengenskom prostoru, o čemu je predsjednik Komisije dao i vrlo jasnu izjavu, prošloga petka, potvrđujući da Hrvatskoj preostaje još nekolikoj tehničkih detalja za dobivanje  pozitivne evaluacije nadležnih službi Europske komisije.

"Time bi Hrvatska  došla u poziciju da se i na Vijeću, u političkom smislu, odlučuje o trenutku našeg pristupa što, naravno, ovisi i o samoj reformi schengenskoga sustava i cijeloga paketa Dublinskih uredbi koje se tiču azila i migracija", pojasnio je Plenković.

Otvorenost Komisije donošenju posebnoga zakona o Vukovaru

"Druga tema o kojoj smo govorili je naša priprema za provedbu i djelovanje u okviru provedbe strategije uvođenja eura, pri čemu je naravno prvi korak ERM 2", naveo je Plenković, dodajući da se u tom pogledu vodi tijesan dijalog s nadležnim povjerenicima i službama Europske komisije, kao i dijalog između Hrvatske narodne banke  i Europske središnje banke. "Tu zaista idemo zacrtanim planom kako bismo i taj cilj postupno ostvarivali u godinama pred nama", poručio je.

Posebno je izdvojio otvorenost Komisije  pronalaženju načina za donošenje posebnoga zakona o gradu Vukovaru koji bi povoljnijim okvirom pomogao i  gospodarske subjekte koji tamo rade.

"Mislim da smo tu  naišli na visok stupanj razumijevanja. Već smo to i ranije objašnjavali nadležnoj povjerenici, a ovaj put i samom predsjedniku i mislim da na razgovore koji će biti nastavak njegovoga  posjeta, možemo gledati s optimizmom", ocijenio je Plenković.

"Također je važno da dijelimo stav o tome koliko je važno osigurati stabilnost i europski put nama susjednih zemalja i ispunjavanja kriterija, pri čemu se organiziranje sastanka iduće godine za vrijeme našeg predsjedanja na najvišoj razini ovdje u Zagrebu, smatra dobrim potezom i inicijativom Republike Hrvatske", kazao je.

Ocjena agencije Fitch potvrdila gospodarski napredak u smirenom ozračju koje je osigurala Vlada

Od ostalih tema, predsjednik Vlade izdvojio je  odluku agencije Fitch, koja je nastavno na Standard&Poor's također podigla hrvatski kreditni rejting na investicijsku razinu, i to sa pozitivnim izgledima.

"To je najbolja ocjena kreditnoga rejtinga u proteklih 14 godina", kazao je predsjednik Vlade, dodajući da se u samom izvješću govori  i o Vladi koja je osigurala preduvjete, političku stabilnost u zemlji  za provođenje  reformskih procesa.

"Zahvaljujući tome, u protekle dvije i pol godine  omogućili smo  da u smirenom ozračju ostvarujemo gospodarski napredak. I, kao što vidite  – nema prekomjernog proračunskog manjka nema više prekomjernih ekonomskih neravnoteža, dvije su agencije digle Hrvatsku na investicijsku razinu, BDP je porastao za 3,9% u prvom kvartalu, dobre su najave i za drugi kvartal, a bez obzira na vremenske neprilike u svibnju, turistička sezona će ponovno biti na razini koju možemo smatrati najboljom", napomenuo je Plenković.

Najjeftinije refinanciranje obveznica do sada potvrdilo interes ulagača

"To su sve pozitivni gospodarski aspekti koji se odnose i na povećanje investicija i na rasterećenje i poduzetnika i građana kroz administrativna rasterećenja, nekoliko valova porezne reforme što je, naravno, povećalo i potrošnju i u tom pogledu niz  makroekonomskih pokazatelja je jako dobar. Naravno da sve to ima utjecaja i na ove trenutke kad Hrvatska izađe na međunarodna financijska tržišta, a jedan od primjera je i ova jučerašnja vijest", naglasio je.

Kazao je da je, zajedno s ministrom financija,  ocijenio da je puno bolje na međunarodnim financijskim tržištima nastojati iznaći kvalitetan način za refinanciranje postojećih obveznica.

"Izdali smo desetgodišnju obveznicu u iznosi od 1,5 milijarde eura uz godišnju kuponsku kamatu od 1,125% te ostvareni prinos od 1,324, za razliku od refinanciranja obveznica iz 2009., koja je imala više od 6% kamata", napomenuo je Plenković, navodeći i da se radi o najjeftinijem refinanciranju do sada, u smislu obveza koje imamo na međunarodnom tržištu kapitala.

Pojasnio je da je to bitno zato što će Hrvatska,  zahvaljujući ovakvom refinanciranju na godišnjoj razini smanjiti plaćanje kamata u iznosu od 500 milijuna kuna, što znači 500 manje troškova ovakvoga financiranja.

"To možemo stvarno smatrati uspjehom. Izdali smo 1,5 milijardi, a interes je bio 5,5 milijardi. Dakle, Hrvatska kotira jako dobro, to je izrazito važan signal investitora", ocijenio je predsjednik Vlade.

Vlada je uspješna u smanjivanju troškova za servisiranje javnoga duga

Kazao je da je to dobro i u kontekstu Vladine strategije smanjivanja troška za servisiranje javnoga duga.

"Plastično, primjerice Ministarstvo uprave zajedno sa svim uredima državne uprave u svim županijama ima godišnji proračun oko 550 milijuna kuna. Samo ovo refinanciranje je gotovo na razini svih troškova koje ima to ministarstvo sa svim uredima na županijskoj razini. Toliko to vrijedi  kad se osigura fiskalna konsolidacija i provode strukturne reforme i kada oni koji nas zaista, možemo reći, apotekarskom vagom mjere, vide da aktivnosti koje Vlada radi idu u dobrom smjeru", dopunio je Plenković.

"Želimo da nam općenito trošak kamata padne ispod razine  2%  BDP-a. To je jedan od ciljeva i dokumenata koje smo usvojili, a koji se odnose na strategiju smanjivanja javnoga duga", zaključio je predsjednik Vlade ovu temu.

Posjet potpredsjednice Europskoga suda važan je u kontekstu našeg predsjedanja

Od ostalih aktivnosti u proteklome tjednu, Plenković je izdvojio posjet potpredsjednice  Europskoga  suda  Silve de Lapuerte,  ocjenjujući taj posjet dobrim  i u kontekstu našega predsjedanja iduće godine u svibnju.

"Dobro je da se u Hrvatskoj od svih institucija prepozna i ta institucija, koja je možda najtiša i najskromnija, ali važno je da znamo da postoji taj sud i da su njegove aktivnosti relevantne", napomenuo je.

Realizacija projekata i zaključaka sa sjednice Vlade u Sisku i  gospodarska transformacija Sisačko-moslavačke županije

Istaknuo je i posjet Sisačko-moslavačkoj županiji u kojoj se realizira niz projekata i zaključaka donesenih na sjednici Vlade u Sisku, vrijednih 250 milijuna kuna.

"Veliki projekti odnose se na cestovnu infrastrukturu, a bitno je da se  tamo zaista osjeća prava   gospodarska transformacija", kazao je premijer, navodeći primjer gaming industrije u kojoj je baš Sisačko-moslavačka županija jedna od vodećih.

Neprihvatljivo huligansko nasilje u modernoj Hrvatskoj; očekujem od svih institucija i društvenih aktera da pridonose klimi koja ne dijeli i koja se suprotstavlja nasilju

Predsjednik Vlade osvrnuo se i na slučajeve huliganskoga nasilja u posljednje vrijeme, konkretno i onog koje se dogodilo na Braču.

"Smatram da je to nedopustivo, u ime Vlade osuđujem sva takva ponašanja i mislim da moramo učiniti još i više na preventivnom i na represivnom djelovanju protiv takvih pojava, kako bi se jednostavno  neprihvatljivi, primitivni i divljački ispadi oštro sankcionirali. To znači da  radimo i na promjeni klime u društvu koja očito u jednom segmentu dosiže stupanj polarizacije pa i netrpeljivosti koja je apsolutno neprihvatljiva", naglasio je.

"U ovakvoj Hrvatskoj, modernoj Hrvatskoj koja je riješila sve svoje strateške zadaće, koja želi biti uključiva, koja želi biti tolerantno društvo koje poštuje svoje tradicionalne vrijednosti, nema mjesta takvim ispadima. Očekujem od svih tijela da se protiv toga bore zaista aktivno i agilno. Tu, naravno, mislim i na policiju i na pravosuđe koje kasnije treba djelovati, ali i uopće, na sve društvene aktere i političke stranke, da pridonose klimi koja je susretljivija, a ne klimi koja dijeli i koja na neki način stvara i preduvjete da se ovakva neprihvatljiva ponašanja događaju", poručio je predsjednik Vlade Plenković.


 

Pisane vijesti