Nastavljamo podupirati hrvatsku manjinu i unapređivati prekograničnu suradnju organizacija iz Hrvatske i Srbije

Slika /Vijesti/2024/Siječanj/26 siječanj/Ministar Šime Erlić posjetio hrvatsku zajednicu u Subotici (5)_26.1.2024._171919.jpg

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić najavio je u Subotici ulaganje 1,5 milijuna eura u ovogodišnji fond prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije, kojim će biti podržani projekti hrvatske manjine u Srbiji i njihovih partnera u Hrvatskoj.

„Najavljujemo nastavak programa kojim podupiremo hrvatsku manjinu i unapređujemo prekograničnu suradnju organizacija iz Srbije i Hrvatske, što smatramo izuzetno bitnim za jačanje kapaciteta i rješavanje otvorenih pitanja u pograničnom prostoru“, izjavio je ar Erlić nakon razgovora s vodstvom hrvatske manjine u Srbiji.

Naveo je kako su razgovarali i o europskim projektima kao što je program INTERREG prekogranične suradnje koji se provodi po europskim metodologijama, te dodao kako je program vrijedan 38 milijuna eura, da je otvoren i u tijeku je evaluacija projekata.

Zaključio je kako je cilj gospodarska, demografska, socijalna i društvena revitalizacija prekograničnog prostora s naglaskom na Hrvate u Srbiji.

U 2022. preko pola milijuna eura potpore za snaženje hrvatske zajednice u Srbiji i njezinih partnera u Hrvatskoj

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić istaknula je da je zahvaljujući sredstvima iz prva dva natječaja pedesetak udruga institucija ostvarilo velike rezultate, a ove godine će se sredstva povećati jer su svi sudionici programa transparentno opravdali sredstva i realizirali projekte.

Čelnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov je rekao kako utrostručena sredstva ove godine pokazuju da su Hrvati u Srbiji „zajednica u potrebi“ i koja može kvalitetno apsorbirati sredstva koja ima na raspolaganju.

Vodstvo hrvatske manjine ranije je priopćilo da je prošle godine preko pola milijuna eura potpore hrvatske Vlade uspješno iskorišteno za snaženje hrvatske zajednice u Srbiji i njezinih partnera u Hrvatskoj.

Podršku vrijednu 530.000 eura dobilo je 25 projekata u području kulturne suradnje, razvoja medijske scene, obrazovanja na hrvatskome, obnove i opremanja infrastrukturnih objekata hrvatske zajednice u Vojvodini te zaštite kulturnog naslijeđa Katoličke Crkve.

Osnaživanje i razvoj pograničnog područja Hrvatske i Srbije

Riječ je o drugoj godini trajanja Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije, koji ima za cilj da pridonese osnaživanju pograničnog područja Republike Hrvatske i Republike Srbije, njihovom gospodarskom i ukupnom razvoju.

Do kraja 2023. započela je gradnja novoga i adaptiran je postojeći hrvatski vrtić na sjeveru Bačke, računalno je opremljeno nekoliko škola, obnovljen je krov hrvatske udruge u Tavankutu, uređivalo se sjedište Hrvata u selu Monoštoru, obnovljen je bunjevački etno salaš u selu Đurđinu, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata otvorio je Zavičajnu knjižnicu.

Tijekom boravka u Subotici, Erlić je posjetio Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Hrvatsko nacionalno vijeće, ustanovu  Hrvatska riječ i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti | Fondovi EU