Nastojimo osigurati 20 milijardi eura koje bi Hrvatskoj u idućih 7 godina omogućili brz i učinkovit ekonomski oporavak

  • Slika /Vijesti/2020/07 Srpanj/17 srpnja/{736AB63D-D9B9-DF44-A3E9-8B8E484B0360}.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji u Bruxellesu sudjeluje na posebnom sastanku Europskoga vijeća o Višegodišnjem financijskom okviru i instrumentu EU iduće generacije u stanci pregovora, izjavio je da za Hrvatsku u idućih sedam godina nastoji osigurati sredstva od 20 milijardi eura koja bi zemlji omogućila brz i učinkovit ekonomski oporavak.

Premijer je u izjavi novinarima prenio da se nastoji pronaći kompromis te da bi većina šefova država i vlada željela da se postigne dogovor tijekom sutrašnjeg dan ili eventualno nedjelje.
 
"Ono što je važno za Hrvatsku je da mi nastojimo osigurati sredstva povrh 20 milijardi eura za idućih sedam godina što bi nam omogućilo brz i učinkovit ekonomski oporavak ".
 
Važan je kompromis
 
Objasnio je je da su se u ovom trenutku iskristalizirali stavovi koji su na neki način bili očekivani između skupine "štedljivih" zemalja i većine drugih članica, uključujući velike i najutjecajnije, Francusku i Njemačku, koje su sklone podržati kompromis, prepravljeni prijedlog Europske komisije koji je sugerirao predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.
 
"Vjerujem, ukoliko svi pokažemo zrelost i odgovornost da bi se taj dogovor o Višegodišnjem financijskom okviru i o Instrumentu iduće EU generacije mogao postići u iduća dva dana", kazao je Plenković.
 
Upitan koliko je Hrvatska spremna provoditi strukturne reforme i ubaciti u "višu brzinu" predsjednik Vlade je odgovorio da je poanta cijelog ovog koncepta da buduća sredstva vežemo za provedbu nacionalnih programa reformi i oporavka.
 
Spremni smo za reformski i transformacijski mandat
 
"Činjenica je da je Hrvatska postigla vrlo veliki iskorak u tijesnoj komunikaciji s Komisijom. Posebne preporuke koje se odnose na Hrvatsku su svake godine u dijalogu s Komisijom pogodile upravo ona područja na kojima mi imamo napraviti dodatne napore. Mi smo tu spremni reagirati i brzo i učinkovito iskoristiti ovaj mandat da bude reformski, transformacijski i da se ova izvanredna okolnost krize iskoristi za promjene koje u nužne u brojnim sektorima."
 
Premijer je naglasio da je Hrvatska protiv ideje koju je predložio nizozemski kolega kojom bi se omogućivalo bilo kojoj državi članici da blokira bilo čiji nacionalni plan oporavka i reformi.
 
"To je suprotno logici onoga što treba raditi Komisija. Danas sve naše nacionalne programe reformi svih članica u okviru Europskog semestra detaljno skrutinira Europska komisija koja ima službe, kapacitet i resurse. Da je to besmisleno misli većina država članica. Moramo pronaći mehanizam gdje ćemo omogućiti da se ti programi rade u suradnji s Komisijom, da imaju kvalitetan nadzor, ali ne da postoje mehanizmi koji bi blokirali njihovu provedbu, a sukladno tome i apsorpciju sredstva", objasnio je Plenković.
 
Na pitanje hoće li Vlada s obzirom na veći financijski paket i reformske zahtjeve raditi novu gospodarsku strategiju Plenković je odgovorio da će Vladin program predstaviti idućega tjedna u Hrvatskom saboru dodavši da je Nacionalni program reformi za iduću godinu već napravljen i da se provodi.
 
" Što se tiče nacionalnog programa oporavka tu će postojati svojevrsna kontura, osnov, koji se očekuje da naprave sve zemlje. Intencija je da se dokumenti pripreme tijekom jeseni, da bi mogli ići u provedbu od početka iduće godine. To će biti paketi dokumenata koji će se jedan na drugi nadograđivati. Okvirni program rada Vlade, Nacionalni program reformi, plus Program oporavaka, a sve vezano za povlačenje sredstva Višegodišnjeg financijskog okvira i instrument EU iduće generacije."
 
Dvostruko više sredstava omogućilo bi sedam kapitalnih godina u brzom ekonomskom razvoju zemlje
 
Istaknuo je da je Hrvatskoj važno da nakon pregovora dođe u poziciju da u idućem sedmogodišnjem razdoblju ima dvostruko više sredstava nego što je to bilo prvih sedam godina članstva i da ovih sedam godina pred nama postanu kapitalne za brz ekonomski razvoj zemlje, transformacije, ravnomjerni regionalni razvoj, ruralni razvoj.
 
"Bilo bi važno da se ovih dana donese okvirni dogovor na razini šefova država i vlada. Puno je političkog tereta, mi dolazimo spremni potaknuti ostale članice na kompromis jer je važno je da tu pokažemo zrelost. Prebacivanje ove teme na neke kasnije datume dovodi nas u vremenski tjesnac. Za Hrvatsku bi bilo idealno da se dogovorimo sada pa da s početkom rada nove Vlade imamo čistu situaciju i znamo na što možemo računati", zaključio je Plenković.
 
Najvažniji pregovori za idućih sedam godina razvoja i funkcioniranja EU-a, založit ćemo se za hrvatske interese
 
Uoči sastanaka, predsjednik Vlade jutros je izrazio uvjerenje da su današnji pregovori politički najbitniji za idućih sedam godina razvoja i funkcioniranja Europske unije o višegodišnjem financijskom okviru i o instrumentu EU iduće generacije.
 
"Založit ćemo se za hrvatske interese, mogućnost financiranja našeg nacionalnog programa oporavka i onih projekata koji će omogućiti ravnomjerni regionalni razvoj, razvoj hrvatske poljoprivrede, ali i investicija u digitalnu i zelenu ekonomiju. Sve ono što je vezano za budućnost i praćenje koraka s četvrtom industrijskom revolucijom", kazao je Plenković.
 
Premijer je izrazio nadu da će svi zajedno pokazati stupanj visoke političke zrelosti kako bi poslali ključnu poruku svim građanima i članicama Europska unije.

Izjavu predsjednika Vlade možete pogledati OVDJE.


Pisane vijesti