Nema drugog mehanizma koji bi tako brzo podigao kvalitetu života kao što je to članstvo u Europskoj uniji

  • Slika /Vijesti/2019/05 Svibanj/10 svibnja/HPU.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na okruglom stolu "Izgledi i izazovi pred Europskom unijom danas", koji organizira Hrvatska paneuropska unija u povodu Dana Europe. 

Tom je prigodom podsjetio na intenzivan protekli tjedan u pogledu europskih aktivnosti, od posjeta Bruxellesu i sastanka s predsjednikom Europskoga vijeća Tuskom i predsjednikom Europske komisije Junckerom, preko govora o hrvatskom pogledu na budućnost Europe koji je održao na konferenciji Centra za europsku politiku, zatim predavanja s glavnim pregovaračem EU za Brexit Barnierom na Dijalogu s građanima u Zagrebu do jučerašnjeg sastanka na vrhu Europske unije u Rumunjskoj na kojem je usvojena Deklaracija o europskom zajedništvu. 

Premijer Plenković smatra kako će identificiranje što većeg broja građana i političkih aktera s članstvom u Europskoj uniji motivirati za sudjelovanje na europskim izborima s obzirom da sve što se događa u europskim institucijama ima direktne posljedice i na hrvatski pravni sustav, gospodarski razvoj i socijalnu koheziju. 

Govoreći o sastanku u Varšavi, koji je održan prošloga tjedna prigodom 15. obljetnice proširenja Europske unije iz 2004., kazao je kako su čelnici svih deset zemalja koje su tada ušle u Europsku uniju naglasili koliko im je sada bolje nego u vrijeme prije članstva. Isto vrijedi i za Rumunjsku i Bugarsku koje su članice postale 2007. godine. 

„Nema ni jednog drugog mehanizma koji bi tako brzo, tako očito pokrenuo gospodarski rast, pokrenuo zapošljavanje, osigurao kvalitetniju solidarnost u društvu i u konačnici digao kvalitetu života i u pogledu vrijednosti i u pogledu konkretnih mogućnosti svih država srednje i istočne Europe“, poručio je premijer Plenković. 

Za usporedbu je naveo sastanak u Berlinu, održan dva dana prije sastanka u Varšavi, na kojem su sudjelovali čelnici šest država jugoistočne Europe koje još nisu članice. Sve one žele biti dio Europske unije, kazao je premijer Plenković i dodao kako je važno osvijestiti koliko je za Hrvatsku dobro što je taj cilj ostvarila 2013. 

Hrvatska će u prvoj polovici 2020. predsjedati Vijećem Europske unije, a premijer Plenković u tom je kontekstu naglasio da je u samo tri desetljeća Hrvatska prešla put od zemlje koja nije bila međunarodno priznata do zemlje koja će biti na kormilu pola milijarde Europljana.

„To je brz, veliki, strateški i ključni proces za zemlju“, dodao je.

Na kraju je naglasio da će Vlada raditi na tome da dobro koristi članstvo u Europskoj uniji za pozicioniranje Hrvatske u europskoj obitelji, čvrsto utemeljeno u hrvatskim vrijednostima, a istovremeno, u hrvatskim nacionalnim interesima, agilno i asertivno ostvarivati sav razvojni potencijal brže i bolje nego što bi to bila u stanju sama bez članstva.



Pisane vijesti