Nepobitni su dokazi da je arbitražni postupak kompromitiran; Hrvatska neće biti vezana odlukama arbitražnog suda

U izjavi za medije nakon puštanja u rad aplikacije "One Stop Shop", predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković kazao je da je tim projektom Hrvatska dobila novu dimenziju informacijskog sustava, što je važan korak prema spajanju zemljišnih knjiga i katastra te bržem i učinkovitijem prometu nekretninama.

Premijer Plenković potom je odgovarao na pitanja novinara o aktualnim temama. Kada je riječ o slučaju imenovanja brata ministra Gorana Marića, predsjednik Vlade kazao je da je on sam riješio taj slučaj kada je podnio ostavku.

"Osobno nisam znao ni da se provodi takva vrsta imenovanja. To su aktivnosti koje su ispod razine Vlade. Zatražio sam i čekam izvješće od nadležnoga ministra Butkovića", kazao je Plenković.

Upitan o zalaganju predsjednika Komisije Junckera za nastavak arbitražnog procesa sa Slovenijom, premijer Plenković istaknuo je da je stav Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskoga sabora jasan.

"Arbitraža je teško kompromitirana, kontaminirana", poručio je i dodao da je o tom pitanju donesena konsenzualna odluka iza koje Vlada stoji.

Pojasnio je kako u međunarodnopravnom smislu, Hrvatska ni na koji način neće biti vezana odlukama arbitražnog suda te će Hrvatska otvorena pitanja razgraničenja sa Slovenijom i na kopnu i na moru rješavati drugim putem, a ne kroz arbitražni proces koji je kompromitiran zbog ponašanja slovenske strane.  Poručio je kako se treba vratiti na bit cijele teme te je u tom smislu ovakav poticaj krajnje irelevantan i neprihvatljiv za Hrvatsku. Dodao je da je Hrvatska sve na tu temu komunicirala s Komisijom prije više od godinu i pol, a ako treba dodatno nešto pojasniti, Vlada je spremna to učiniti. Podsjetio je kako je Komisija imala ulogu facilitatora kada se taj sporazum potpisivao, u vrijeme pristupnih pregovora, odnosno u trenutku kada su brojna poglavlja bila blokirana.

,,Hrvatska je u dobroj vjeri ušla u arbitražni proces, međutim, nakon onoga što se otkrilo, ne samo Hrvatska, nego, siguran sam, i bilo koja država da se našla u takvoj situaciji, napravila bi isto i tu je stvar čvrsta i jasna'', ocijenio je Plenković.

Na novinarski upit o odluci Ustavnoga suda po pitanju pobačaja te izradi novoga zakona, predsjednik Vlade ponovio je koliko je pitanje demografske obnove i smanjenja negativnih trendova važno za Hrvatsku. Kazao je kako je Vladin cilj da se pobačaji spriječe edukacijom, što ne znači zabranu pobačaja na zahtjev te je najavio da će u roku od dvije godine Vlada na tome raditi zajedno s nadležnim ministarstvima. Na upit o stajalištu prema teritorijalnom preustroju Hrvatske, predsjednik Vlade jasno je odgovorio da teritorijalnog preustroja neće biti i da to pitanje nije na dnevnom redu ove Vlade. Podsjetio je da je dva mjeseca nakon preuzimanja odgovornosti i dobivenog povjerenja od Hrvatskoga sabora, sazvao sve župane i ministre i dogovorio suradnju u svim nadležnostima i resorima.

"Hrvatskom se upravlja na više razina, a ono o čemu se može razgovarati su fiskalna i funkcionalna decentralizacija te iznalaženje rješenja da za ono što je u nadležnosti županija ima odgovarajućih sredstava", kazao je Plenković.

Na upit o navodnom negodovanju HEP-a zbog mogućeg gubitka milijuna kuna radi niže cijene plin, Plenković je rekao da ne može komentirati spekulacije te smatra kako je najbitnije bilo da cijena plina za građane ostane ista od 1. travnja.

,,Aktivnim radom smo u strukturi cijene našli odgovarajuće rješenje koje je korisno i dobro", smatra Plenković.

Komentirajući navode kako učestali napadi na ljudska prava nisu izdvojeni slučajevi, Plenković je naglasio da Vlada nije mogla biti jasnija i čvršća u osudi i plakata u Vukovara i marša u Zagrebu, a o čemu je i osobno govorio na sjednici Vlade.

Pisane vijesti